Почти една трета от британските компании могат да изнесат бизнесите си извън територията на Обединеното кралство заради предстоящия Брекзит и липсата на ясен изход от преговорите, предаде Асошиейтед прес. Агенцията цитира организацията "Институт на директорите", която се е допитала до мнението директорите на 1200 британски компании.

В изследването се уточнява, че 16 процента от бизнесите вече са разработили планове за преместване, докато други 13 на сто "активно обмислят" да ги последват..

Временният директор на института Едвин Морган заяви, че по-малките компании обикновено разполагат с по-ограничени ресурси и за тях "да мислят за такъв скъп начин на действие ясно показва несигурната позиция, в която се намират".

Британският парламент гласува тази седмица да даде на премиера на Великобритания Тереза Мей повече време, за да се опита да постигне компромис с ЕС.

Правителството не изключи варианта за напускане на ЕС без споразумение, като по този начин постави Великобритания пред Брекзит на 29 март.

Някои министри предложиха да се отложи напускането, за да се намери решение срещу проблемите, които биха настъпили, ако не се постигне сделка.

Отлагането ще трябва да бъде подкрепено от останалите 27 държави ленки. Европейската министърка на Ирландия Хелън Макетний заяви, че Съюзът най-вероятно би се съгласил, но само ако Великобритания предостави основателна причина.

"Няма полза да търсим удължаване на срока, ако отново попаднем на същото място след три месеца", спореди тя. "Трябва да получим ясен знак от британското правителство за това какво точно иска да постигне", добави министърката.