В непосредствено бъдеще не предстои военна интервенция във Венецуела, заяви днес съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс.
В интервю за популярно американско радиопредаване Болтън още веднъж каза, че са възможни всякакви опции за решаване на венецуелската политическа криза. На въпрос дали в непосредствено бъдеще във Венецуела предстои военна интервенция на САЩ, Бразилия или Колумбия или съвместна операция на трите държави Болтън отговори отрицателно.

"Президентът каза, че са възможни всякакви опции. Нашата цел обаче е мирна смяна на властта", изтъкна той.

Правителството на Доналд Тръмп цели да отстрани Николас Мадуро от президентския пост и изрази подкрепата си за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на Венецуела. 
САЩ наложиха санкции на венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела", а Джон Болтън предупреди другите страни да не извършват сделки с правителството на Мадуро по отношение на други венецуелски активи (като например злато).


Високопоставен служител каза пред Ройтерс, че Венецуела планира скоро да продаде 15 тона злато на Обединените арабски емирства от резервите на централната си банка.
Болтън реагира днес на тази информация с поредица от публикации в Туитър, в които обвини Мадуро, че извозва със самолет венецуелски активи.

"Дали той (Мадуро) краде ресурси от народа, за да плати за руска интервенция?", написа Болтън в профила си в социалната мрежа.

Страните от ЕС ще подкрепят поотделно Хуан Гуайдо

Правителствата на страните членки на ЕС ще предприемат стъпки за признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела от следващата седмица. Те обаче ще използват внимателен език от опасение, че могат да създадат прецедент за политически кризи, съобщха пред Ройтерс двама европейски дипломати.

Европейските външни министри се притесняват, че решението на Гуайдо да се самопровъзгласи за президент може да послужи като пример за други опозиционни лидери. Затова на срещата си в Букурещ тази седмица първите дипломати от ЕС се разбрали да го подкрепят само до провеждането на нови избори.

Вместо целият Европейски съюз да излиза с обща декларация всяко от 28-те правителства ще огласи своя собствена позиция дали да подкрепи председателя на венецуелското Национално събрание.

Очаква се Великобритания, Франция, Германия и Испания да обявят в понеделник, че признават Гуайдо. Така те ще покажат, че осемдневният срок, поставен от тях на 26 януари за насрочване на избори, не е спазен, твърдят дипломатите. Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива като неприемлив.

Повечето от другите, малки страни в ЕС ще подкрепят Гуайдо, но са се разбрали изрично да избегнат употребата на думите „признаване“ и „признавам“.

Според два документа, подготвени за дипломати от ЕС и видени от Ройтерс, те ще заявят подкрепа за Гуайдо и ще признаят ролята му на временен президент.

„Редица страни биха искали да изтъкнат временното естество на това де факто признаване“, твърди единият от дипломатите.

Въпреки натиска от Европарламента, който обяви в символична резолюция Гуайдо за президент и признаването му за държавен глава от САЩ, Канада и няколко латиноамерикански страни, ЕС все още няма ясна позиция по въпроса.

Дипломатите споделят, че на правителствата в ЕС било по-удобно да обосноват позицията си върху конституцията на Венецуела, според която председателят на Конгреса може да ръководи държавата, ако президентът узурпира властта, отсъства или не е в състояние да управлява.

Федерика Могерини – Върховният представител на ЕС за външната политика  сигурността, съобщи  вчера, че  трябва да бъде създадена международна контактна група за Венецуела. В нея ще участват Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Боливия, Еквадор и други страни.