Делът на руснаците, които смятат, че страната им се движи в погрешна посока, се е увеличил до най-високото си ниво от 2006 г., показва проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Според допитването на независимия московски център "Левада" 45 процента от руснаците в момента смятат, че страната им се движи в погрешна посока, а 42 процента одобряват следвания курс.

Резултатите бележат рязка промяна в сравнение с преди година, когато едва 28 процента са заявили, че според тях Русия се движи в погрешна посока, а 55 процента са одобрили следвания курс.

Данните не представляват непосредствена опасност за президента Владимир Путин, който доминира в руската политика вече 19 години и чийто рейтинг на одобрение остава над 60 процента, отбелязва Ройтерс. Те обаче пораждат въпроси по какъв начин Кремъл може да се опита да обърне установената както от независими, така и от държавни социологически институти тенденция за спад в рейтинга му от преизбирането му миналата година.

Държавен социологически институт заяви миналия месец, че общественото доверие към Путин е спаднало до най-ниското си равнище от 13 години на фона на тревогата от намаляване на доходите на домакинствата и непопулярните правителствени решения за повишаване на пенсионната възраст и на данък добавена стойност.