Президентът Владимир Путин заяви, че Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, предаде ТАСС.

"Ще постъпим по следния начин. Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, и ние го прекратяваме", каза Путин на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров.

Путин допълни, че в Русия е започнала работа по създаване на нови оръжия заради аналогични действия на САЩ. Ще бъде започната разработка на хиперзвукова ракета със среден обсег и наземно базиране.

"Съгласен съм с предложенията на Министерството на отбраната за започване на работа по "приземяване" на ракетите "Калибър" и откриване на ново направление - създаване на хиперзвукова ракета с наземно базиране със среден обсег", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Путин нареди да спрат опитите за иницииране на преговори за Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Всички наши предложения в тази сфера остават на масата, вратите за преговори са открити, заяви държавният глава. В същото време обаче "моля и двете ведомства занапред да не инициират никакви преговори по този проблем", добави той.

Москва ще изчака, докато международните партньори са готови да водят с нея съдържателен диалог от позиция на равенство. Темата е важна и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят, подчерта Путин.

Руският президент напомни, че Москва от години поставя въпроса за преговори за разоръжаване, но през последните години нейните партньори не подкрепят тези инициативи.

"Напротив, през цялото време се търсят предлози за разрушаване на вече създадената система за международна сигурност", подчерта Путин.

Руските ракети със среден и малък обсег няма да бъдат разполагани нито в Европа, нито в друг регион от света, преди САЩ да разположат там аналогични оръжия, подчерта Путин на срещата с министрите.

На срещата руският държавен глава добави, че е приключил ключов етап от изпитанията на стратегическия безпилотен многоцелеви подводен апарат "Посейдон". Според него Москва няма да се включи в надпревара във въоръжаването. След като прекрати участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, Русия ще създава нови видове оръжие, но без да увеличава бюджета на министерството на отбраната.

"Не трябва и няма да се включваме в скъпоструваща за нас надпревара във въоръжаването", подчерта Путин пред Шойгу и Лавров.

Освен това Путин нареди Министерството на отбраната да подготви план за противодействие на плановете на някои страни за разполагане на оръжие в Космоса.

БТА