Употребата в храната на палмово масло води към затлъстяване и развитието на хронични заболявания в световен мащаб, неговото производство нанася и вреди на природата. Това са основните изводи от доклад, подготвен от експерти на Световната здравна организация, съобщава Би Би Си. 

Авторите на анализа сравняват производството на палмово масло с цигарената и алкохолната индустрии - и по ниво на вредност за здравето и околната среда, но и по силни лобисти и рекламирането ѝ, по усилията да се скрият от потребителите опасностите от употребата на този продукт.

На учените, политиците и лекарите от целия свят се препоръчва да преразгледат отношението си към палмовото масло, за да се намали "негативното влияние на тази индустрия върху здравето на хората и на планетата". През 2015 г. в САЩ беше забранено използването в хранителните продукти опасни за здравето трансмазнини, а през 2018 г. Световната здравна организация излезе с аналогични препоръки.

Руската редакция на Би Би Си резюмира някои основни моменти в анализа:

Алкохол, цигари и... палмово масло

Палмовото масло има водеща позиция в производството на полуфабрикати и готови продукти - основно заради това, че е много евтино.

Съдържанието на наситени мазнини в него е много по-високо, отколкото в други растителни мазнини - а точно по този признак обикновено растителните мазнини се считат традиционно за по-малко вредни от животинските.

Производителите на палмово масло полагат много усилия, за да убедят потребителите, че то е безвредно - или даже полезно за здравето. Но докладът на организацията, подготвен въз основа на 48 научни изследвания, опровергава подобни твърдения.

Метаанализът на проучванията показва убедително връзката между ръста на потреблението на палмово масло в 23 държави по света и увеличаването на равнището на смъртност от исхемична болест на сърцето.

Освен това учените нямат съмнения, че палмовото масло повишава системно съдържанието в кръвта на т.нар. лош холестерол, който е сред основните причини за атеросклерозата.

Има и други изследвания, които свързват употребата на палмово масло с повишаването на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и други хронични болести.

Авторите на доклада отчитат, че понякога в научните списания се появяват статии, които доказват безвредността или даже ползите от палмовото масло за човешкото здраве.

Но при по-внимателни проучване на тези публикации става ясно, че от девет материала четири са написани от сътрудници на малайзийското министерство на земеделието и по-точно от отдела, който отговаря за развитието на производството на палмово масло.

Това поражда сериозни съмнения в достоверността на цитираните изследвания. Авторите на доклада правят паралел с цигарената и алкохолната индустрия, които често финансират научни изследавния, които трябва да покажат, че тяхната продукция не е вредна.

"Растителна" мазнина

В анализа се отбелязва, че още през 2003 г. и Световната здравна организация, и Организацията за прехрана и земеделие на ООН са предупреждавали за потенциални вреди от палмовото масло за здравето на хората. Но оттогава потреблението му в световен мащаб е нараснало два пъти, от 1995 г. до 2017 г. - четири пъти.

Една от причините за тази експанзия авторите на анализа отдават на тясната връзка на тази индустрия с производителите на готови храни и полуфабрикати, които заедно са създали много мощно лоби за налагането на продукцията си. По данни от доклада лобистите по цял свят успешно организират съпротива срещу усилията да се съобщава на потребителите, че палмовото масло присъства в производството на дадени храни. В списъка на съставките то може да бъде открито под близо 200 алтернативни названия - например просто "мазнина с растителен произход".