В Америка казват, че денят на финала по американски футбол Супербоул - винаги в първата неделя на февруари, е този, в който се харчат най-много пари. Дори повече отколкото в "Черния петък". 

Няколко десетки хиляди щастливци са се сдобили с билети за мача, пътуват до съответния град, харчат още за хотели, алкохол, храна и забавления. Други организират партита в домовете си и трябва да напълнят пазарските колички. Отчита се ръст в продажбата на телевизори. В Лас Вегас се хвалят с милиарди оборот от залагания.

Компании хвърлят луди пари за реклами. А фенове на двата отбора харчат за успокоителни и си вземат болнични за понеделник. 

Комисарят на НФЛ Роджър Гудел с купата и шлемовете на финалистите.

Тази година съперници на стадион "Мерцедес-Бенц" в Атланта са "Ню Инглънд Пейтриътс" и "Лос Анджелис Рамс", а двубоят ще започне тази нощ от 01:30 часа българско време. 

Вижте някои числа от репортаж на Джеймс Айлс, пратеник на английския в. "Дейли Мейл".

Супербоул е нещо като "ден година храни" за всеки град, който го приема. Не точно - "седмица година храни", тъй като отборите и феновете идват още в началото на седмицата преди сблъсъка.

Атланта, щата Джорджия, се оказва отличен и неочаквано гостоприемен домакин в сравнение се предшествениците си. Цените на храната и напитките остава непроменени. Халба бира в района на стадиона излиза 5 долара. Не, не е много - през миналата година в Минеаполис същото удоволствие струваше $11. За два долара можете да си купите минерална вода или сода, хотдог, пуканки и т.н. Ами то почти като в България?!

И отвисоко - закритият стадион в Атланта. Дори само подвижният покрив е интересно инженерно творение - отваря се като в анимационна игра.

В Минесота през 2018-а хотдогът струваше $6.

Начос със сирене, картофки и парче пица - $3. Добавяте още долар и се сдобивате с пластмасова чаша с емблемата на 53-ия Супербоул, датата и т.н. - за спомен. Разбира се, има всевъзможни сувенири - също на прилични цени, не по-високи от тези, които можете да си купите от Атланта по друго време на годината.

Чийзбургерът излиза 5 долара, а порция пилешки хапки с картофки - 6.

Тук е важно да се отбележи, че градът и местният отбор от Националната футбол лига (НФЛ) на САЩ - "Атланта Фалкънс", имат такава политика. "Соколите" поддържат едни от най-ниските цени на стадиона си от 32-та отбора в НФЛ.

Игрална зала за залагания в казино в Лас Вегас. Супербоул е спортното събитие, за което се залага най-много в Америка.

Дотук с евтините услуги. Супербоул е скъпо удоволствие. Първо, никак не е лесно да се сдобиете с билет за финала. Второ - много е скъпо.

Средната цена на билетите за мача е $7300. Някои плащат и по $50 бона за ложи със специално обслужване на просто изумителния стадион "Мерцедес-Бенц".

Най-ниската цена за най-лошите места е $2999. И това е цената в първите дни на пускане на билетите от официалния сайт за търгуване StubHub. За най-хубавите места се плаща по $28 000. 

Билети за Супербоул - най-търсената стока тези дни в САЩ. Независимо от цената.

Стадион "Мерцедес-Бенц" разполага с 20 ложи. Те са различни и с различни нива на "екстри" - най-ниската цена за наем на Супербоул е $19 500, а най-високата - $565 000. Какво ли се предлага за половин милион долара за няколко часа?

Онзи ден четирима фенове на "Лос Анджелис Рамс" са похарчили $60 646 за места около централната линия на терена, според американския журналист Дарън Ровел.

Хотелиерите също не са така благоразположени (май само търговците от бързото хранене и пъбовете са). Цените на стаите са вдигнати около три пъти. Средната цена е "хилядарка". Най-евтината стойност, на която преди два дни можеше да се намери легло за едно нощувка - 3-ти срещу 4 февруари, е 326 долара в 3-звездния "Рамада плаза" в "Даунтаун капитол парк" - на около километър от стадиона. Това си е направо добра оферта.

За децата и техните родители има много забавления край стадиона.

Какво излиза като теглим чертата? Приемаме, че сте се сдобили с билет на най-евтината цена, наели сте стая за едно нощ в "Рамада плаза" и си купите бира и чийзбургер. Това излиза точно 3335 долара на човек - 2999 за пропуск за двубоя, 326 за хотел и по "петарка" за храна и пиво. 

Като стана дума за бира, стигаме до тежката артилерия в бизнеса около Супербоул. Рекламите по телевизията. Клуб Z вече няколко пъти ви информира, че базовата цена на 30-секунден спот остава $5 милиона - както през миналата година. В петък CBS, телевизията, която ще излъчва в САЩ 53-тия финал, обяви, че отново има поставен рекорд.

В последната четвърт, когато се предполага, че дори най-незаинтригуваните сядат да гледат, защото се решава съдбата за титлата, за тези 30 секунди са платени точно $5,25 милиона. Това прави по 175 000 на секунда.

 

И тази година най-щедрият рекламодател е биреният гигант "Бъдуайзер". Пивоварната, която е и спонсор на НФЛ, ще се раздели с 34 милиона. И вече разпространи един от клиповете си за мача - този, в който има просто послание и най-малко чувство за хумор и оригиналност (видеото горе).

Познатата символика е тук - конският вряг, кучето... Вчера "Бъдуайзер" направи парад с коне и товарни каруци в Атланта. Бирата от много отдавна вече се не превозва така, но фирмата продължава да отглежда коне и да ги показва, а грижата за тях е 5-звездна.

Парадът на "Бъдуйзер" в Атланта.

На първия Супербоул през 1967 г. за една реклама са се плащали по 37 500 долара. Но тогава събитието не е било толкова популярно, започва да набира скорост в следващите години.

Границата от 1 милион за 30 сек. е постигната за първи път през 1995 г. През миналата година е поставен рекорд - 5,2 млн. Няма причина тези 5,25 млн. за позициите в най-гледаната част от мача да не бъдат подобрени през 2020 г.