Тенис турнирът "София оупън" започна с българска победа в първия ден на квалификациите - при това знакова. Александър Лазаров надви словака Лукаш Лацко (№127 в света, попадал в топ 40) - 7:6(5), 6:2 в двубой, продължил час и половина.

Така Лазаров стана вторият българин с победа на "София оупън" за четири години след Григор Димитров - макар и извън основната схема.

Българинът беше пробит в третия гейм, но успя да върне брейка в осмия и изравни за 4:4. Впоследствие се стигна до тайбрек, където Алекс поведе с 6:3 точки и реализира третия сетбол.

Във втората част Лазаров стартира фантастично и спечели първите 4 гейма. При 5:2, когато сервираше за успеха, софиянецът пропусна 7 мачбола, но при осмия съперникът му прати топката в аут, така Алекс зарадва феновете си в "Арена Армеец".

Във финалния втори квалификационен кръг в понеделник Лазаров ще играе с победителя от двубоя Рудолф Молекер (Германия) - Лука Вани (Италия).

„Чувствам се невероятно. Това е най-голямата победа в кариерата ми до момента, каза Лазаров след последната точка в мача. - Имаше малко напрежение в началото на двубоя, защото не очаквах в залата да има толкова много хора за мач от квалификациите. Играл съм за "Купа Дейвис“, където сме получавали страхотна подкрепа, но нищо не може да се сравни с тази вечер. Сега трябва да се възстановя, защото утре ми предстои още един мач. Предпочитам да срещна Рудолф Молекер, с когото съм играл двойки на „Ориндж Боул“. Той започна отлично годината и преодоля квалификациите на "Аустрелиън оупън.“

Държавният ни шампион при мъжете Габриел Донев отпадна в квалификациите - 1:6, 2:6 срещу украинеца Серхий Страховски.

В понеделник в среща от първия кръг трикратният шампион от Големия шлем Стан Вавринка ще срещне румънеца и финалист от 2018-а Мариус Копил (Румъния). Срещата ще започне не преди 18 часа. Преди това е мачът на Адриан Андреев - младата надежда на българския тенис, срещу опитния австралиец Матю Ебдън.

Продължават да пристигат звездите. Днес в отлично настроение кацна французинът Гаел Монфис. В понеделник около 15:30 часа тенисистите на "София оупън" ще се запознаят с българските традиции пред "Арена Армеец". Организаторите информираха, че може да се опитат и да поиграят хоро. Преди това някои от тях ще имат срещи с наши фенове.