Преди два дни под информация за интервю с венецуелската посланичка в София на сайта „Днес.бг“*потребител с патриотичния никнейм „Православен славянин“ прави следния коментар:

„И как САЩ ще успеят да влязат във Венецуела, когато Русия бди?

Със летящите си ковчези, от които иска да се отърве и ни продават насила ли?

Руските изтребители ще ги избият като мухи.

Инструкции:

1. Да се коментира под международни новини и по възможност да се споменават в негативна светлина военните самолети на САЩ.

2. Да се ползва опера със включен VPN.

3. Да се пускат харесвания през прокси сървъри.

4. Плаща се за 50 рапортувани публикации за съответният ден.“

Вероятно се досещате – „Православният славянин“, защитаващ руската политика, освен коментара си, неволно е публикувал и инструкциите си за действие.

Едва ли съществуването на антиевропейски и антинатовски централи, които плащат на тролове да засипват с проруски коментари форумите под международните новини, е някаква изненада.

Но тази история не свършва дотук. След оливането (по-точно изпущането) на наемника, тролската централа трябва някак си да замаже гафа, да минимизира щетите, да пренасочи вниманието… и то спешно. След цял ден мислене, решението е намерено – собствената вина ще бъде прехвърлена на врага. Историята продължава и придобива още по-гротесков вид.

За целта на контрадезинформацията се създава фалшив профил (даже не един), чиято задача е да публикува „по погрешка” също така фалшивите си антируски инструкции. Но първо трябва да му се измисли име, от което веднага да личи, че това е враг на Русия и славянството. Може би „Протестантски англосаксонец“ би свършило работа, но в крайна сметка е намерено по-силно решение. Ако на някого още не му е ясно – според представите на проруските тролски централи, архиврагът на православния славянин е свободният демократ (нали помните „Демокрацията ни отне много“).

И така, почти 24 часа по-късно, в същия сайт и под същата новина двама нови коменатори с многозначителните имена „Свободен Демократ“ и „Демокрация или смърт“ публикуват едновременно два антируски и проамерикански коментара, в които и двамата са „изпуснали“ и инструкциите си. Вижте илюстрацията.

Задачата е изпълнена, целта е постигната, а дали ще повярват 10 или 90 процента от читателите, няма значение. Целта не е лъжите да бъдат убедителни. Достатъчно да ни заливат постоянно, докато просто затрупат с количеството си (вижда се, че се плаща за 50 дневно) всеки опит за мисъл, агрумент, всяка истина. Тогава ние пак ще си знаем, че всичко е лъжа, но вече изобщо няма да знаем какво е истина.


* Коментарите под публикацията в момента са изтрити.

"Площад Славейков"