Има тяло в останките от самолета, с който на 21 януари изчезнаха футболистът Емилиано Сала и пилотът Дейвид Айбтсън. Снощи бе обявено, че такива са намерени на дъното на Ламанша, обяви ръководителят на спасителната операция Дейвид Миърнс, цитиран от световните агенции. Засега не е ясно чий е трупът.

"За жалост във видео, заснето от спуснатия ROV (бел. ред. има се предвид хидролокаторът, намерил останките), между останките се вижда човешко тяло. Службата за разследване на въздушните инциденти (AAIB) сега обмисля следващите стъпки, като се консултира със семействата и близките на пасажера и пилота и с полицията", гласи официалното съобщение на AAIB.

Късно снощи първоначалната информация гласеше, че разбитата машина се очаква да бъде извадена и изпратена за изследване в понеделник. Засега екипът на службата остава на място с плавателния съд, започнал акцията.

Останките от самолета на дъното на Ламанша.

По думите на Миърнс "почти целият самолет" е открит на дълбочина от 63 метра край остров Гърнси още в първите часове на подновената мисия. Хидролокатор е намерил останките, след което водолази са потвърдили регистрационния номер на липсващия "Пайпър Малибу".

Той трябваше да послужи за транспортно средство на Сала от Нант до Кардиф и аржентинецът да облече екипа на тима от Висшата лига. Официалната спасителна мисия на Великобритания и Франция бе прекратена, но преди дни приятели и фенове на нападателя събраха 371 000 евро за частна акция.

"Всичко, което мога да кажа, еq че се натъкнахме на голяма част от самолета на 63 метра дълбочина. Голямата изненада е, че почти цялата машина е там, заяви Миърнс. - Семействата на Емилиано Сала и Дейвид Айбтсън са уведомени от полицията. Нашите мисли са с техните семейства."

Пред аржентинските медии бащата на футболиста - Хорасио Сала, коментира, че новината е "като лош сън".

Подробности дали мисията ще продължи и как ще стане ясно по-късно днес. Миърнс обяснява пред Би Би Си, че целта е била да се намери самолетът, за да могат близките на изчезналите по-лесно да намерят отговори и да продължат напред. Така на този етап първата задача е изпълнена.

Британецът видял по телевизията емоционалната молба пред медиите на сестрата на футболиста - Ромина, и сам предложил услугите си на семейството.

Мачовете на "Нант" и "Кардиф" през последните дни, както и останалите от първенствата на Франция и Англия, преминаха оказване на почит на Сала и пилота. Двата клуба и мениджърите, които участваха в сделката, вече спорят за 15-те милиона паунда, които "Кардиф" трябва да заплати по трансфера.

През последните дни стана ясно, че 28-годишният аржентинец не е имал голямо желание да се мести в "Кардиф" - поне така заяви семейството му. Първоначалните информации сочеха, че Сала "сбъдвал мечта" с присъединяването си в клуб от Висшата лига. Голмайсторът на "Нант" е бил принуден да приеме трансфера от френския си отбор и от агенти.