Тази кампания за предсрочните избори стартира в обстановка на тежко политическо противопоставяне и тежки сблъсъци, а не на равнопоставено представяне на идеи, налице е очерняне на конкурента.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите по повод началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори.

Президентът призова към разумно поведение партиите, коалициите и независимите кандидати, защото страната се нуждае от стабилност, а България и българската икономика се нуждаят от реформи. "Отчитайки всички аспекти на усложнената политическа обстановка, политиците трябва да се обединят за приоритетите, за икономически растеж, за реформи, за да се мобилизира целия капацитет на нацията", подчерта Росен Плевнелиев.

Според него само ясна визия за бъдещето ще повиши доверието на гражданите в институциите и в политическата система. Плевнелиев изреди секторите, които се нуждаят реформи и отбеляза, че непровеждането им е следствие от тяснопартийния подход. Според него усилията на политици и институции трябва да бъдат насочени към работеща и справедлива пенсионна система, реформа в сектор сигурност, в образованието, в здравеопазването и др. "Апелирам политическите партии да поемат ясни ангажименти за реформи и ясни политически съгласия за реформи", каза Плевнелиев и се обяви и срещу реваншизма, срещу компроматите и очернянето на опонентите.

"Общественото желание днес е за институционална стабилност, за обща стабилност и правила за всички. Свикнахме в началото на всяка кампания участниците да декларират, че тя ще бъде проведена без компромати и взаимни обвинения. Свикнахме обаче това да не бъде така. Нашите граждани ще припознаят тези, които използват предизборните трикове и ще ги накажат", смята държавният глава.

"Сигурен съм, че това е печелившият модел на предизборното състезание – да кажем какво е състоянията на държавата, да вземем решения и да ги изпълняваме", посочи президентът.

"Скъпи сънародници, вие се противопоставяте открито на всичко порочно, превзело българската политика през последните години. Заблуждават ви, че всичко ще се промени според играчите. Това не е вярно - всичко зависи от вашата воля!", каза още президентът в обръщението си.

Той призова гражданите да гласуват масово, честно и с разум. "Изборите са възможност да зададем посоката, по която да се развива България. Единствения път към приоритетите ни са на изборите да има масово участие на гражданите в тях", подчерта Плевнелиев и пожела успех на всички участници в предстоящия вот. 

Още в самото начало на обръщението си той изказа съболезнования към близките на жертвите от природните бедствия и призова всички да проявят солидарност. "Където е необходимо, ще бъде насочен ресурсът на държавата, за да се помогне на засегнатите райони и граждани", увери държавният глава.