Столичната топлофикация е отказала на омбудсмана данни за това колко плащат длъжниците й, за да ги осъди.

Това става ясно от прессъобщение от офиса на Мая Манолова. Днес тя участва в заседанието на Административен съд София-град, по жалбата й срещу решението на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД, с което бе отказан достъпът й до тази информация. Манолова е поискала данни за т.нар. юрисконсултски възнаграждения, които столичното парно калкулира в изискуемите от длъжниците си средства, въпреки че заплатите на юристите са включени в цената на топлоенергията, която всички плащат. 

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В рамките на 14-дневния срок не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това от "Топлофикация София" ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ. 

В жалбата си до Административния съд Манолова подчертава, че "топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно  ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона".

Освен това тя настоява, че "исканата информация е "обществена" по смисъла на ЗДОИ; не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е "надделяващ обществен интерес".

В решението на Конституционния съд по казуса пък КС прие, че: "фактът, че работодателят включва тези различни по вид разходи във възнаграждението на юрисконсулта, не може да се отрече".

Но и:

"За работодателя съществуват и задължения по трудовото законодателство за повишаване квалификацията на работната сила и юрисконсултите в частност, за предоставяне на здравословни условия за труд, в т. ч. материално-техническа обезпеченост за полагането му и др., които също налагат осъществяване на специфични разходи."