Звездата на руския рап Кирил Толмацкий (Децл) е починал на 35 г. в събота вечерта. Затова съобщи неговият баща и продуцент Александър Толмацкий, пише Би Би Си - Русия.

"Кирил вече го няма", написа Толмацкий-старши във фейсбук.

Децл е починал в нощта в събота срещу неделя в кафенето  Posh в Ижевск, където е имал участие. Сърцето на рапъра спряло. Засега се смята, че той е получил инфаркт.

Следствените органи са започнали веднага проверка на обстоятелствата около смъртта му, назначена е и съдебно-медицинска експертиза.

Децл е първата звезда на хип-хопа в Русия. Докато той пробие, руските изпълнители не са особено популярни.

Той става известен още като тийнейджър - на 17 г. пуска албума "Кой", който се продава в надмилионен тираж.

Децл е син на известния продуцент Александър Толмацкий, който е създал много успешни музикални проекти - примерно от времето на перестройката - група "Комбинация", Олег и Родион Газманови и т.н.

Александър Толмацкий е завършил Института по месо и млекопреработване, през 80-те години работи като диджей. В края на 90-те години си поставя за цел и успява да превърне сина си Кирил в рап звезда.

Кирил Толмацкий се ражда през 1983 г. Учил е в Швейцария, завършил е Британско междунарадно училище в Москва. Докато е в чужбина, започва да се занимава със скейтборд, графити, хип-хоп и после пренася увлеченита си и в Русия. за първи път се появява в клипа на рап групата "Легален бизнес" с песента "Пачка сигарет".

След това по руския  MTV пускат самостоятелният му клип "Петък". Бързо става популярен. Всеки негов нов клип става хит и стига до предни места в чартовете.

Младият рапър дава интервюта, в които разказва за личния си живот, кучето си, фотографира се със скейтборда си - в общи линии се държи като лице на поп проект.

Рапът все пак започва като социална критика и даже най-мекият вариант на рапър се опитва да има мнение по остри теми. Така постъпва и Децл. В началото на новия век в московските училища има разцвет на националистическата субкултура. на скинхедс. Тогава Толмацкий прави песента "Писмо", в която говори за битовия расизъм в училищата.

 

Ъндърграунд, илюминати, масони

През 2004 г. Кирил Толмацкий се връща към рапа след отсъствие от две години от сцената. Той се е отказал от стария си имидж, псевдоним, хората, с които работи. Вече се казва  le Truk като текстовете му са посветени на бог, илюминати, унищожаващото оБществото потребителско съзнание.

Твърди, че се е отказал от изкушенията, дошли от ранната слава.

"Влязох в ъндърграунда и се избавих от Карабас-Барабас. Сам контролирам всичко, което говоря, мога да отговарям за всяка своя дума и действие", обяснява той в свое интервю.

Почти не се появява по медиите. Пуска още няколко албума с елементи на денсхол и растаманска философия. Една от главните му теми остава тази за вселенския заговор.

В последно време медиите се обръщат към Децл като към експерт по станалите отново актуални проблеми на руския рап. Той се отнася към новата вълна свои колеги скептично.

"Съществува световно правителство, което може да контролира всички правителства", е една от темите на вече покойния рапър.