В България в периода 2012-2017 г. окръжните съдилища са постановили най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже. В 95 на сто от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% те са били в близки взаимоотношения - роднини, бивши или настоящи партньори, а в 44 на сто извършителите са бивши или настоящи партньори. Всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие от страна на убиеца си, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. 

Това показват данните на Българския хелзинкски комитет (БХК) по проект "Картографиране на убийствата на жени в България". Той цели създаване на база данни със съдебна практика, която съдържа осъдителни присъди по дела за умишлено убийство, опит за убийство и причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена телесна повреда, постановени от окръжните съдилища като първа инстанция в периода 2012-2017 г., при които пострадалите са жени на 14 или повече години, а извършителите са мъже.

В периода 2015-2018 г. БХК е отправила повече от 110 заявления за достъп до информация по реда на Закона за достъп до обществена информация до 28-те окръжни съдилища в страната, на които са подсъдни като първа инстанция дела за убийства.

"Официалната статистика в България не съдържа данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване", посочват от БХК.

Данните показват, че в 44 на сто от случаите убиецът е бивш или настоящ партньор, в 24 на сто - познат, следват: син (12%), внук (6%), друг роднина и непознат (по 5 на сто) и брат (4%). 

Най-честото средство за причиняване на смърт е нож (31%), следвано от побой (22 на сто), удар с тъп предмет (19 на сто), удушаване (17%), огнестрелно оръжие (7 на сто), остър предмет (3%), друго (2 на сто).

62 на сто от жените са били убити в дома си. 

"Съдът приема "ревността" като смекчаващо вината обстоятелство", отбелязват още от БХК в анализа си.