Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира веригата "Метро" с близо 15 милиона лева заради антиреклама на конкурента "Лидл".

Става въпрос за целенасочен и "недобросъвестен" опит за пренасочване на клиентите на "Лидл" към "Метро" чрез сравнителна реклама. Чрез видеоклипове като "При нас италианската седмица е 365 дни" и "Не сменяй вкуса, смени магазина", "се създават предпоставки за извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда "тематичните седмици", свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни", смята КЗК.

"Метро Кеш eнд Кери България" ЕООД се глобява с 14 972 320 лв. (2% от общия оборот за 2017 година), пише в решението на Комисията, публикувано днес. От КЗК постановяват и "прекратяване на нарушението" - рекламните клипове все още са достъпни, в т.ч. в YouTube и facebook.

"Лидл": Свързват ни с "тематична седмица"

Преписката е образувана по искане на "Лидл България ЕООД енд КО". В периода от 5 март до 25 юни 2018 г. "Метро" провежда имиджова рекламна кампания, която включва телевизионна, радио, интернет и външна реклама.

Комисията обаче приема, че използваните в рекламата сюжети и послания като "Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската/чаената/веганската...", "Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го", "Заповядай от 01 януари до 31 декември на бирена, италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. Метро.Имаме го" и други подобни в цялост представляват неразрешена сравнителна реклама.

Характерно за веригата "Лидл" е да обявява такива тематични седмици. Така например в рамките на седмица под надслов "Влюби се в Италия", "Лидл" предлага общоизвестни и характерни за италианската кухня продукти – спагети, пици, колбаси, сирена и др., на седмицата под надслов "Наследи се на френския чар" се предлагат трайно свързани с френската кухня продукти – вина, сирена, крем брюле, сладки макарони и  т.н. За "Лидл" един от основните елементи, с които българските потребители на бързооборотни стоки трайно идентифицират и припознават веригата, са именно "тематичните седмици".  като в случая "Метро" "надцаква" с целогодишни "тематични седмици" и дори приканва потребителите да сменят магазина.

"Метро": Всички имат "тематични седмици"

От "Метро" оспорват всички твърдения в искането като погрешни и неоснователни и отричат в рекламите се идентифицира конкретен конкурент. Оттам допълват и че по същество двете вериги са различни - едната е специализирана в търговия на едро, а другата - на дребно. 

Според "Метро" клипът, посочен в искането, безспорно представлява търговска комуникация, специално насочена към конкретна аудитория - потребителите с по-специфични вкусове и търсения (като любители готвачи, собственици на заведения за хранене и други, търсещи по-специфични продукти, които обикновено не се намират в повечето супермаркети), с която се цели представяне и популяризиране на многообразието на продуктовото портфолио на Метро и постоянно поддържаното високо качество. Същевременно счита, че нито от визуализацията в Клипа, нито от думите, действията или облеклото на актьорите в него, нито от който и да било друг елемент може да се изведе пряка или косвена връзка с конкретен конкурент на "Метро", посочват още от "Метро".

И допълват, че доколкото има някакво сравнение с конкурент, това е сравнение с обобщен образ на всички вериги супермаркети (не само "Лидл", а и всички останали вериги, използващи "тематични седмици" - "Кауфланд", "Фантастико", "Била", "Хит", "Дар" и т.н.). 

По отношение на призива "смени магазина" от "Метро" твърдят, че целта е да се покаже на клиентите им, че се предлага голямо разнообразие от различни продуктови групи и категории целогодишно, както и да бъдат подканени, когато нямат друга алтернатива да потърсят в "Метро" стоката, която ги интересува. 

КЗК: недобросъвестно е

"По този начин се дискредитират и опетняват репутацията и доброто име, положението и дейностите на "Лидл България ЕООД енд КО" КД и се създават предпоставки за извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда "тематичните седмици", свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни. Създава се възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от "Лидл България ЕООД енд КО" КД към магазините на "Метро Кеш eнд Кери България" ЕООД", посочват обаче от КЗК в решението си по казуса.

То може да бъде обжавано пред Административен съд – София област в четиринадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

Ето и два от спорните рекламни клила, които все още са налични в интернет: