Физиката е много интересна, обяви областната управителка на Перник Ирена Соколова на "Турнирът на младите физици" в родния й град.

"Физиката е изключително интересна наука и в рамките на тази седмица и за мен беше интересно да чета много за интересни процеси и явления, толкова интересни, че понякога граничещи с неочакваното", обявява тя в разпространявано във Фейсбук видео.

После разкрива и какво е това явления, граничещо с неочакваното:

"И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло, дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента, а ако е, освен ядрото, навсякъде е заобиколено от банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото всъщност ще даде силата на топлината."

Любопитният "факт" на бившата депутатка (41-во и 42-ро Народно събрание) предизвика множество подигравки в социалната мрежа. 

Соколова всъщност се опитва да преразкаже популярен мисловен експеримент, който е за цел да се подчертае важността на налягането за високата температура на нашата звезда.

Но прави няколко грешки - първо, Слънцето е основно - 73,46% - изградено от водород, не въглерод (0.29%). Бананите пък основно имат кислород (защото са около 70% вода), водородът в тях е едва 9,78%. Но не водородът е съществен в мисловния експеримент, а масата.

Слънцето е горещо благодарение на огромната си маса - 333 хиляди пъти масата на Земята - която оказва огромно налягане върху ядрото му. Ако заменим водорода около Слънцето с банани, или плочки, чували с бюлетини на ГЕРБ, или каквото и да е друго със същата маса, налягането ще си остане същото и Слънцето ще продължи да грее и да свети.

Това обаче няма да продължи дълго - едва малка част от бананите са водород и звездата ни бързо ще загуби енергия и ще загасне. А ако се чудите колко банана са нужни за целта - при средно тегло на един от 125 грама, ще ни трябват 16 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 банани.

Разбира се, това е напълно невъзможно и изборът на "банани" конкретно е за да подчертае шеговитостта и абсурдността на мисловния експеримент.

Естествено, Соколова не е физичка, завършила е социална психология и психотерапия. Но опитът да покаже "знания" определено не е най-добрият.