Папа Франциск, който е на историческо посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), се срещна в понеделник с представители на ръководството на страната, предаде Ройтерс. 

Франциск стана първият папа, стъпил на Арабския полуостров - люлката на исляма. Той се надява визитата да спомогне за мира чрез междурелигиозен диалог, отбелязва агенцията.

В президентския дворец в столицата Абу Даби Франциск имаше личен разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Заид Ал Нахаян и други представители на ръководството на ОАЕ.

"Аз и моят брат Мохамед бин Рашид сме щастливи да приемем римския папа в Дома на толерантността "Шейх Заид бин Султан Ал Нахаян". Обсъдихме пътища за укрепване на двустранното сътрудничество, важното значение на диалога, търпимостта, съвместното съществуване на хората и важни инициативи за постигане на мир, стабилност и развитие на народите и обществата", написа в туитър престолонаследникът шейх Мохамед, цитиран от ТАСС, съобщава БТА. 

На срещата с папата е присъствал и неговият брат, премиерът на ОАЕ и управник на емирство Дубай, Мохамед бин Рашид Ал Мактум. 

В почетната книга за гости в двореца папата написа, че моли Бог да дари ОАЕ "с божествената благословия на мира и братската солидарност".

В посланието си в книгата Франциск изрази и благодарност за "топлия прием и гостоприемство".
ОАЕ организираха на папата грандиозно посрещане, което включваше артилерийски салют и тържествено прелитане на военни самолети.

Заедно с шейх Ахмед ал Тайеб – велик имам на джамията „Ал Азхар“ в Кайро, една от най-престижните институции на сунитския ислям в света. През 2016 г. мюсюлманският духвен водач беше на аудиенция при папата във Ватикана. Тогава двамата проведоха 25-минутен разговор в личната библиотека на Франциск и след това се разделиха с прегръдка. Това посещение беше определено като "историческо".

 

 

Визитата се осъществява в сянката на войната в Йемен - най-бедната страна на Арабския полуостров. ОАЕ играе водеща роля в коалицията начело със Саудитска Арабия, която воюва на страната на международно признатото йеменско правителство, свалено от власт от подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Очаква се Франциск да произнесе единственото си публично обръщение в ОАЕ на междурелигиозна среща, след като посети джамията в Абу Даби "Шейх Заид" - една от най-големите в ислямския свят. Във вторник папата ще отслужи и меса на открито за около 135 000 католици на стадион в Абу Даби - събитие без прецедент на Арабския полуостров. 

Преди посещението Франциск каза, че то ще напише "нова страница в историята на отношенията между религиите".

В ОАЕ живеят около 1 милион имигранти католици, много от които са от Филипините. Предполага се, че в останалите страни на Арабския полуостров има още 1 милион католици.

Папата с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Заид Ал Нахаян.

 

Визитата получи известен положителен отглас в съседна Саудитска Арабия, място, където хриситянските църкви са забранени. Основният англоезичен вестник в кралството "Араб нюз" помести снимка на папата и престолонаследника на Абу Даби с коментар: "Моментът, когато на Арабския полуостров се пишеше история".

Изданието публикува и статия, в която мюсюлмански и католически представители са цитирани да казват, че е възможно папата да посети в бъдеще Саудитска Арабия. 

Гардовете на престолонаследника на Абу Даби.