В масивите на всички служби са идентифицирани лицата, които са били въвлечени в контролиран вот. „С тях работим в границите на демократичното законодателство, за да сме сигурни, че в този месец тяхната дейност ще бъде осветлена и затруднена”, заяви пред bTV служебният правосъден министър Христо Иванов. И допълни, че това няма да спре по-дълбоките форми на явлението.

Че купувачите на гласове са известни и на службите, и на продавачите на гласове, е факт, в който никой не се съмнява. Той е признаван и от предиши министри и началници на служби. Всъщност с изказването си министър Иванов още веднъж казва до болка познатата истина, че съдебната власт не работи така, както трябва. (Иначе знаем, че за себе си и за задкулисни поръчители тя работи доста добре - и това е признавано от всички, с изключение на самата съдебна власт).

Защото най-простото и близко до ума според едно демократичното законодателство е: след като службите ги знаят кои са, купувачите на гласове и техните шефове трябва да бъдат заловени, съдени и осъдени. А не затруднени за един месец...

За контролирания вот у нас се говори непосредствено преди избори, а той е изключително сложно явление, което иска сериозни и дългосрочни мерки. Следващият парламент би трябвало да приеме поредица от актове, които да затруднят това явление, сподели още министър Иванов. Би трябвало много работи да направи следващият парламент, бихме допълнили ние.

Христо Иванов очаквано каза това, което всеки правосъден министър е казвал и от това нищо не е произтичало: съдебната реформа е с ключово значение за подобряване на ситуацията у нас. И: „трябва да гарантираме, че имаме независим съд, че имаме ефективна прокуратура, която не се подава на политически натиск, че имаме полиция, която е високо мотивирана и професионална и че имаме служби, които се борят ефективно с корупцията”.

Чудесно звучи. Обаче какво? "Има сили в България, които не са заинтересовани от сериозната съдебна реформа.” Има, да. И?

Министър Иванов изрично подчерта, че между него и Сотир Цацаров „няма никакво напрежение”.