Победа и загуба записаха българските тенисисти във втория ден на турнира "София оупън" от категория ATP 250 в столичната зала "Арена Армеец". Александър Лазаров и Адриан Андреев осигуриха много емоции на публиката, която ги подкрепяше ентусиазирано.

Австралиецът Матю Ебдън, №45 в ранглистата, победи участващия с „уайлд кард“ Андреев с 2:1 сета (6:3, 4:6, 7:6(5) в първия мач от основната схема на надпреварата. Срещата продължи 2 часа и 20 минути.

Андреев има с какво да се гордее, защото през целия двубой игра напълно равностойно със значително по-опитния си и високо ранкиран опонент.
Във втория кръг Ебдън ще срещне шампиона от 2016 г. Роберто Баутиста Агут (Испания).

Адриан Андреев.

Пробив в шестия гейм се оказа напълно достатъчен за Ебдън да вземе първия сет с 6:3. През втората част Адриан започна силно, поведе с 2:0, след като се справи за първи път с началния удар на австралиеца. Ебдън обаче отговори светкавично и върна брейка за 2:2. Сетът приключи със серия от три последователни пробива, два от които на сметката на българина.

Истински трилър предложи финалната трета част. Двамата си размениха по един пробив и в крайна сметка изходът на двубоя трябваше да се реши в тайбрек. В дългия гейм Ебдън стигна до мачбол при 6:5, който реализира след непредизвикана грешка на Андреев.

Двубоят беше изгледан на живо от 3000 зрители, което е впечатляваща посещаемост за среща от първия кръг на турнир от АTP 250.

Преди това Александър Лазаров отново вдигнна пубриката на крака, като се класира за основната схема след второ малко чудо. Софиянецът изигра втори блестящ мач в „Арена Армеец“ - 7:6(6), 3:6, 7:5 над Лука Вани (Италия, №154 в ранглистата) в двубой, който продължи повече от два часа.

Във финалния сет българинът отрази два мачбола, след което вдигна триумфално ръце. Успехът осигури на Лазаров и 12 точки за ранглистата, което ще му осигури влизане в топ 500.

В първия сет двамата си размениха по един пробив и логично се стигна до тайбрек, в който Лазаров поведе с 6:3 точки, но Вани изравни. При четвъртия открил се сетбол Алекс се наложи с 8:6.

Лука Вани стартира отлично втората част и след два пробива поведе с 5:1 гейма. Лазаров успя да върне един от брейковете, но за повече нямаше сили и мачът влезе в решаващ трети сет.

Алекс Лазаров.

В него отново Вани започна силно и първи нанесе удар, пробивайки още на старта. Лазаров успя да изравни за 3:3, а в следващите минути настъпи истинска драма. Българинът загуби подаването си в деветия гейм, като при 5:4 Вани сервира за спечелване на мача. Италианецът поведе с 40:15, но допусна връщане на пробива, което впоследствие му коства победата.

„Не знам дали сънувам, или е реалност. Не съм играл в такива мачове, не мислех, че е във възможностите му. Участвам за четвърти път в този турнир, миналата година паднах много лошо . Нищо не ми се получаваше и в един момент мислех да се отказвам", каза Лазаров на пресконференция след успеха.

За предстоящия дуел с Фернандо Вердаско, българинът сподели следното:

„Надявам се да не ме бие много и да покажа добър тенис, както до момента. Той е един от детските ми идоли. Още помня мача му с Надал в Австралия. Това е сбъдната мечта“.

Лазаров изказа специални благодарности и към публиката, която го подкрепяше емоционално през целия двубой:

„Не съм се чувствал на предишни турнири така. Тази публика ме кара да се чувствам като истински тенисист. Надявам се на двубоя с Вердаско да има още повече хора.“

Освен Лазаров място в основната схема по-рано през деня си осигуриха Яник Маден (Германия), Стефано Травалия (Италия) и Даниел Брандс (Германия).

Днес бе и ден за забавления. Холандецът Робин Хаасе стана "шампион" на хорото пред „Арена Армеец“, идеята за което бе да запознае световните звезди с българските традиции. Шампионът на двойки от миналагодишното издание най-бързо се справи с научаването на стъпките на правото хоро и с калпак на главата и кърпа в ръка поведе сънародниците си Матве Миделкооп и Жан-Жулиен Ройер. Държавният шампион на България в зала Габриел Донев също се включи в надиграването.

За уменията си Хаасе бе награден от танцьорите от Клуб по народни танци „Витоша“ с традиционна обредна питка, омесена и изпечена от самите тях.

Организаторите на турнира, съвместно със „Сдружение Азбукари“, представиха „Пробуждане с хоро“. Група „Тъпани и Гайди“ пресъздаде родопския звук с изпълнение за всички на гайди, тъпан, диджериду и народен изпълнител. 

Във вторник втората ни ракета Димитър Кузманов излиза срещу Робин Хаасе в основния мач на централния корт на „Арена Армеец“ не преди 18 часа. Очаква се сериозна подкрепа за пловдивчанина. Гаранция за това е и сериозната поддръжка, която получиха българските състезатели досега.

След мача на Димитър Кузманов срещу Робин Хаасе на централния корт ще излязат Гаел Монфис и Виктор Троицки.

Първите българи, които ще спорят на корта във вторник са Александър Лазаров и Александър Донски. Те ще излязат в първия си мач на двойки срещу Николоз Басилашвили (Грузия) и Матю Ебдън (Австралия). Техният мач е трети от обедната сесия на централния корт, започваща в 12 часа.