Пожар избухна в жилищна сграда в югозападната част на Париж. Засега броят на загиналите е 10, а ранените са над 30 души, предаде АП като се позова на властите във френската столица.

Сред пострадалите има и трима пожарникари. Инцидентът е започнал в 1:00 часа през нощта в 8-етажна сграда в модерния аристократичен "16-и район" на френската столица. 

Това е най-смъртоносният пожар в Париж от април 2005 г. Тогава при пожар в хотел в близост до Парижката опера загинаха 24 души, припомня Асошиейтед прес.
Френският президент Еманюел Макрон изрази в Туитър съжаление във връзка с тежкия инцидент, а вътрешният министър Кристоф Кастанер пристигна на мястото на трагедията.

Около 200 пожарникари са взели участие в гасенето на пожара, като трима от тях са с леки наранявания.

"Броят на пострадалите може да се увеличи, тъй като огънят все още бушува на 7-ия и 8-ия етаж на блока", заяви говорител на пожарната за АФП. 

Към 6 ч. сутринта българско време пожарникарите още не бяха достигнали последните етажи на сградата и не се знае окончателният брой на жертвите. 

Някои от засегнатите се качили на близките покриви, за да избягат от дима и пламъците и е трябвало да бъдат спасени от пожарникарите. Около 3:30 ч. пожарните екипи са завършили евакуацията на блока, но все още се борят с пламъците. Няколко околни сгради също са евакуирани.

По-късно бе съобщено, че е арестувана жителка на сградата. Разследването продължава и властите подозират, че трагедията се дължи на престъпни действия, заяви прокурорът на френската столица Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за "подпалвачество, причинило смъртта на хора", посочва АФП.