Организираното от Нова ТВ предизборно студио, наречено за по-интересно "Кастинг 240", показа, че ни чака една кампания, която вече сме гледали. И то много пъти.

Социологическата агенция "Алфа рисърч" правеше в движение онлайн проучване с 200 случайно подбрани хора, които в процеса на шоуто трябваше да отговарят кой от говорещите е най-убедителен в момента. Имаше перипетии, дори известен съспенс, в интерес на истината. Отначало поведе Владислав Горанов, а Светлин Танчев пъхтеше последен. После изненадващо Румен Гечев набра преднина с емоционални реплики и поведе на Трайчо Трайков с 37% на 33%, а Горанов се свлече на трето място. В борбата за последното убедително се намеси Йордан Цонев, който по едно време водеше на Танчев с 20% на 19%, но не издържа и на финала рухна. Владислав Горанов стабилно се закрепи в златната среда и не я изпусна до края. Докато тогава, с мощен финален спринт Трайчо Трайков отнесе Гечев и останалите, финиширайки пръв с цял торс разстояние.

Ето и финалните резултати от надбягването:

1. Трайчо Трайков (РБ) - 45%

2. Румен Гечев (БСП) - 36%

3. Владислав Горанов (ГЕРБ) - 35%

4. Светлин Танчев (ББЦ) - 24%

4. Йордан Цонев (ДПС) - 18% 

Иначе това, което трябваше да бъде дебат, се превърна в надприказване на петимата представители на евентуалните бъдещи парламентарни победители. Затова, разбира се, има вина и телевизията - засичането на секундите караше говорещите да препускат през мисълта си. За тяхна чест трябва да признаем, че и петимата са речовити и почти се справяха със задачата. А тя беше предимно следната: нахокай противниците по възможно най-бърз начин и заяви категорично, че ти си прав както винаги. 

Любопитен факт в предаването беше, че от петима представители на пет политически сили, трима са били от ГЕРБ в различни периоди от политическото си битие - освен Владислав Горанов, на сцената излязоха Трайчо Трайков (днес в Реформаторския блок) и Светлин Танчев (днес в ББЦ). Представителят на ДПС Йордан Цонев, както знаем, беше в СДС. За човека на БСП какво да кажем, освен че бе министър в славното правителство на Жан Виденов, катастофирало България през 1996 г.

Предлагаме и някои наброски от реплики (с ремарки), за да добиете все пак представа за дебата и да се убедите, че състезанието е било вербално, а не физкултурно.

Трайчо Трайков: (строго) иска от бившият си съпартиец от ГЕРБ гаранция, че господството на ДПС в икономиката и медиите няма да продължава вече.

Владислав Горанов: (сговорчиво) обещава, че ГЕРБ няма да се коалира с ДПС по никакъв начин. И пита (директно) Румен Гечев защо тяхното управление се е провалило.

Водещ: Аз ще ви прекъсна, обаче...

Румен Гечев: (разпалено) отрича провал и (още по-разпалено) обвинява ГЕРБ, че не ходели на работа в парламента, та затова сега щяло да има избори.

Йордан Цонев: (със самочувствие) отказва да задава каквито и да е въпроси, и обявява опорната точка на ДПС, че липсата на съгласие е в основата на кризата в държавата.

Владислав Горанов: (към Гечев и Цонев, присвива очи) "Цанков камък"?

Водещ: Аз ще ви прекъсна обаче...

Йордан Цонев: (гледа наляво, после надясно) Ъъъ...

Владислав Горанов: (строго) Криминално построен "Цанков камък"!

Водеща: Един момент!...

Йордан Цонев: (с финансов плам зад очилата) ДПС иска балансирани бюджети!

Светлин Танчев: (без цензура) Подоходно облагане! Стига с този плосък данък! (ами да, то така или иначе се чу, че лидерът им не си ги плаща...)

Трайчо Трайков: Никакво вдигане на данъците!

Йордан Цонев: (тържествено) Ако искати да знайти, трябва да мъ чуйти! Това, което виждате като липса на консенсус, е в основата на състоянието на държавата. Да се обединим! 

Трайчо Трайков: (клати глава) Когато всички политици се обединят, народът остава в опозиция...

И така.

Кой знае защо, най-приятната за зрителя реплика произнасяше (макар и малко грубичко) водещата:

Изтече ви времето!, казваше тя, политикът се сецваше и започваше да гледа леко обидено.   

А зрителят се питаше дали наистина им е изтекло времето и ако не, кога?

В прекъсванията, измежду рекламите, телевизията показва кадри с поройни води и плачещи хора. И един човечец от с. Ковачица - с работа, но без заплата, който продава кръвта си, за да си изхрани децата си.

Завеса.