Управителният съвет на "Нисан" (Nissan) избра днес за нов директор Жан-Доминик Сенар, който наскоро беше назначен за президент на "Рено" (Renault) - френския партньор на японския автомобилостроител, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В комюнике на "Нисан" е посочено, че съветът е решил да се проведе извънредно общо събрание на акционерите на 8 април за отстраняване на досегашния ръководител Карлос Гон и назначаването на Сенар. Гон беше отстранен от управлението на другия японски партньор в обединението, "Мицубиши" (Mitsubishi Motors Corp.) и подаде оставка от "Рено".

"Нисан" не съобщи дали има планове Сенар да замени Гон и като президент на компанията. Карлос Гон беше арестуван в Токио на 19 ноември по обвинения във финансови измами и злоупотреба с доверие. 

На общото събрание на акционерите "Нисан" ще поиска също така да бъде освободен и бившият член на съвета на директорите на "Нисан" Грег Кели, който беше арестуван заедно с Гон по обвинение във финансови злоупотреби и впоследствие освободен под гаранция.