Това е едно от най-сложните предизвикателства в Америка от гледна точка на сигурността.

Речта "За състоянието на съюза" събира на едно място президента, кабинета му, конгресмените, военното командване, висши дипломати и съдиите от върховния съд - всички те ще бъдат на едно и също място по едно и също време пред погледите на целия свят, предаде АП, цитирана от БТА.

Осигуряването на защитеност на всеки един от тях изисква многомесечно планиране и координация, в които участват няколко структури на правоохранителните органи начело със Сикрет сървис. В тези структури хиляди сътрудници работят по този въпрос, като една част от работата им е видима, но друга остава зад кадър.

Гарантирането на сигурността по време на това събитие попадна в общественото внимание при частичната парализа на работата на държавните институции в САЩ, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посочи съображения за сигурност като причина за своето решение да отложи тазгодишната реч на президента Доналд Тръмп. Представители на правоохранителните органи твърдят обаче, че дори и речта да е била произнесена на първоначално планираната дата, сигурността е нямало да бъде компрометирана.

Сега речта е насрочена за днес. Сикрет сървис, разбира се, пази в тайна плановете си за събитието, но все пак разкри някои подробности.

Още много преди речта е създадена специална комисия, която да избере възможно най-добрия начин да се гарантира сигурността на събитието. Сикрет сървис работи в сътрудничество с военните, рейнджърите, полицията, експерти по овладяване на извънредни ситуации и ФБР. Към комисията са създадени и общо 19 подкомисии в области като охрана на масови прояви, разузнаване и борба с тероризма, пътно движение и кризи. Във всяка подкомисия влизат експерти от всички правоохранителни структури.

Натоварените с охраната на събитието екипи минават учения. Служителите на структурите проиграват в щабовете си възможни кризисни сценарии и анализират доклада от предходната година, за да видят какво могат да подобрят. Аналитици следят социалните мрежи за признаци на заплашително поведение и наблюдават случващото се по света, за да помогнат евентуално с допълнителна информация за охраната на събитието.

Сред най-големите предизвикателства за сигурността по време на речта е и самият факт, че става дума за традиционно, повтарящо се всяка година събитие, което в някаква степен го прави предсказуемо. Освен това вариантите за избор на маршрут за пристигане и отпътуване на гостите са ограничени.

"Нужна е креативност", каза Уес Шуорк, помощник на началника на отдел "Охрана на висши държавни лица" към Сикрет сървис. "Опитваме се да не си показваме главата на едно и също място два пъти", добави той. 

В деня на събитието на поверително място се сформира оперативен щаб, в който служители на правоохранителните органи следят социалните мрежи, наблюдават пътното движение и протестни прояви, както и движението на безпилотни и други летателни средства. Ако бъдат открити някакви потенциални заплахи, за тях се съобщава на агентите на терен.

"Не искаме проблемът да стои в камарата, искаме той да стои възможно най-далеч от Камарата", каза Кен Валънтайн, началник на отдел "Охрана на висши държавни лица", натоварен със задачата да координира охраната на събитието. "При проблем опитваме да го изтласкаме, за да можем да го решим възможно най-далеч", добави той.

Околността около сградата е отцепена. Капитолият (сградата на Конгреса на САЩ) е затворен, а тези, които се намират вътре, нямат право да се движат из сградата. Обикновено президентът и антуражът му се събират в отделна зала в сградата на Конгреса и в нея изчакват, за да влязат в пленарната зала на Камарата на представителите, в която ще бъде произнесена речта.

Проверяват се станциите на метрото, противоснайперистки екипи, въоръжени със снайперски пушки, претърсват покривите на сградите, а наоколо патрулират служебни кучета за откриване на експлозиви, униформени и цивилни служители. Пътното движение се спира. В пленарната зала на камарата постоянно се извършват проверки на случаен принцип за експлозиви. 

"Това са все традиционни методи за осуетяване на възможно нападение, но въпреки това вършат работа като възпиращ фактор", каза Валънтайн.

В последно време най-голямата промяна е доминацията на технологичния фактор както сред възможните заплахи за сигурността, така и сред средствата за противодействие на подобни заплахи.

"Това ни дава възможност да се заемем с даден проблем още преди да ни се е стоварил на главите", каза Шуорк, имайки предвид технологиите. "Дава ни възможност да предприемем изпреварващи действия", добави той.

Въпреки сериозните мерки за сигурност има и традиционни предохранителни мерки, които се вземат за всеки случай: най-малко един от членовете на правителството в строго определената поредност на заместниците на президента, които трябва да поемат пълномощията му при неспособност от негова страна да управлява, както и поне един от съдиите от Върховния съд, не присъстват на речта.

"Поради своята публичност събитията от специален характер за националната сигурност са потенциални привлекателни мишени за злонамерени лица, които може да опитат да навредят на присъстващите или да всеят страх в нашия начин на живот", заяви министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсен. "Министерството на вътрешната сигурност, структурите от неговата система и партньорите от федералните власти работят неуморно, за да гарантират сигурността на речта "За състоянието на съюза", добави тя.

Въпреки всичко в крайна сметка агентите на Сикрет сървис са обучени да охраняват президента и го правят всеки ден, така че преминаването от работа на Южната морава на Белия дом към охрана на речта "За състоянието на съюза" не е кой знае каква промяна за тях, смятат отговорните лица.

"Това е просто поредният работен ден", каза Валънтайн.