Бивш член на холандската крайнодясна Партия на свободата на Герт Вилдерс съобщи, че е приел исляма, пише "Политико". Йорам ван Клаверен обясни, че се е превърнал от критик на исляма в негов последовател, докато пишел книга за религията. 

"Докато пишех, научавах нови и нови неща, които ме накараха да преосмисля възгледите си за исляма", обясни той пред холандско радио.

Ван Клаверен беше дясна ръка на Вилдерс и депутат от Партията на свободата от 2010 до 2014 г., но напусна формацията след като на партиен митинг през 2014 г. Вилдерс попита последователите си дали искат повече или по-малко мароканци в Холандия, а събралите се крещяха: "По-малко, по-малко".

Сега 40-годишният Ван Клаверен твърди, че драстично е променил възгледите си, докато пишел антиислямската книга „От християнство към ислям във времена на светски терор“.

След като напусна Партията на свободата той си направи собствена партия "За Холандия", но не успя да спечели места на парламентарните избори през 2017 г.. След това напусна политика.

Като депутат той беше яростен критик на исляма като твърдеше, че той е лъжа, а "Коранът е отрова". Той настояваше за забрана на бурките и джамиите, заявявайки, че иска колкото се може по-малко ислям в Холандия, припомнят местни медии. 

Вече обяснява, че тогава е бил на грешен път.

Интересното е, че той не е първият политик от Партията на свободата, който приема исляма. Армуд ван Дорн поздрави Ван Клаверен за решението му в туитър като добави, че никога не е мислил, че партията на Вилдерс ще се превърне в инкубатор за бъдещи последователи на исляма.