Румънският правосъден министър Тудорел Тоадер се зарекъл да направи всичко възможно, за да блокира назначаването на сънародничката си Лаура Кодруца Кьовеши за главен прокурор на ЕС, пише изданието Emerging Europe.

„В ЕС определено не са наясно за злоупотребите, извършени от г-жа Кьовеши по  времето, когато тя беше председател на Националната дирекция за борба с корупцията (ДНА), заявява Тоадер. - Ще пиша до всички европейски министри на правосъдието, за да ги информирам защо тя бе отстранена от поста си.“

Докато Кьовеши бе начело на ДНА, обвинения бяха повдигнати срещу стотици политици и държавни чиновници. Сред тях бе Ливиу Драгня - най-влиятелният политик в Румъния. По тази причина прокурорката бе взета на мушката от управляващата коалиция, в която влизат социалдемократите (бивши комунисти) и Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Лаура Кодруца Кьовеши бе уволнена с указ на Тудорел Тоадер през юли 2018 г. Тогава тя заведе дело срещу правосъдното министерство в Букурещ за неправомерно уволнени. Случаят ще се разглежда тази година от Европейския съд за човешки права.

„Г-жа Кьовеши бе най-ефективният досега началник на ДНА, отбелязва сенаторът Влад Александреску от опозиционния Съюз „Спасете Румъния“. - По нейно време ДНА се превърна в моделза борба с корупцията не само в Румъня, но и в цяла Европа. Уволнението й, което стана без удобренето на Съвета на румънските магистрати, не бе основано на юриспруденцията.“

На 4 февруари Кьовеши бе посочена като предпочитан кандидат за главен прокурор на ЕС, следвана от французина Жан-Франсоа Бонер и германеца Андрес Ритер в окончателния списък от трима кандидати. Окончателното решение ще вземе Еврокомисията в края на месеца. Назначението трябва да бъде одобрено от Европарламента.

Интересното е, че точно сега Румъния е ротационен председател на ЕС.