На 72 години си отиде художникът Стоян Цанев. Новината за смъртта му съобщиха кметът на Бургас Димитър Николов, както и бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“.

Стоян Цанев е роден в Бургас на 28 февруари 1946 г. Завършва живопис във Варшавската академия за изкуства. Завръща се в България и твори в областта на графиката, живописта и малката пластика. Представя свои произведения в изложби в България и много страни по света – САЩ, Русия, Канада, Япония, Германия…

„Има един момент, в който не е важно къде си, а какво правиш и дали си доволен от живота. За мен е по-важно да направя това, което ми е в главата, отколкото да го покажа някъде, някой да го оцени и да го продам“, казва Стоян Цанев през 2017-а във филма за него „Късно лято в Лъка“ от поредицата „Умно село“ по БНТ.

Носител е на редица български и международни отличия, сред които наградата за живопис „Захарий Зограф“ през 2007 г. Негови творби притежават Националната галерия, Софийската градска галерия, галерии в редица градове на страната, както и частни колекции.

През последните години живееше в бургаското село Лъка.

Да си припомним документалния филм за него „Късно село в Лъка“:

 

"Площад Славейков"