Държавата ще следи онлайн движението на петрола от танкера до бензиностанцията. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди началото на заседанието на правителството. Целият процес ще бъде следен в нов контрабанден център, който ще бъде демонстриран публично в петък.

Борисов иска да се покаже целият контрол на движение на суровината, понеже "много се упражняваха по темата горива".

За видеонаблюдението върху горивата премиерът съобщи още преди няколко дни, като изтъкна, че с него успехите в борбата с контрабандата ще бъдат подобни на тези с алкохола и цигарите.

"В момента правим видеонаблюдение на всеки кран, на всяко пристанище, на всяка гемия. Дете с пояс да влезе във водата го виждаме, дали е в Дунав, дали е в Черно море."

Това каза тогава Борисов.

"В петък каним всички медии в ГДБОП, за да покажем 24-часова система за наблюдение за преноса на горивото до бензиностанциите. В петък в 9.30 часа ще поканим и медиите, защото го правим открито в ГДБОП, на съвещание с всички служби - данъчни, митници, "Морска администрация", прокурорите, депутатите от комисията на Горанов. Извели сме сигналите от "Морска администрация", Гранична полиция, цялата акватория на Черно море, Дунав, рафинериите и в петък ще покажем изцяло онлайн движението на даден танкер до продажбата в бензиностанция как се контролира от различните служби. За да се елиминира човешкият фактор, всички сигнали са изведени в контрабандния център. По този начин ще покажем какво се прави, за да спрат тези басни, които се говорят. Ще оставя медиите да слушат и да гледат. Ще оставим точка за контакт с всички сигнали, които идват от гражданите", каза днес Борисов.

И допълни, че  е въведено 24-часово видеонаблюдение с памет в сървърите, за да може да се направи проверка на движението на горивото при желание.

"Всеки квадратен метър се наблюдава от камерите", заяви Борисов.