След продължително боледуване вицепрезидентът (1997-2002 г.) Тодор Кавалджиев е починал, съобщиха от БЗНС. 

Тодор Кавалджиев е роден на 26 януари 1934 г. в с. Главан. Като ученик е бил арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз.. 

През 1952 г. е пратен в затвора  в Хасково, защото се опитал да възстанови Земеделски младежки съюз /ЗМС/ в околията. 

Лежи 11 години в Пазарджишкия и Старозагорския затвор. Бил е два пъти в лагера в Белене. 

Между 1952 и 1963 г. е съден, изселван, лежал в затворите в Хасково, Пазарджик и Плевен. 

През 1989 г. е един от възстановилите БЗНС -"Никола Петков". На 15 март същата година се обръща чрез радио „Свободна Европа“ към министър-председателя Георги Атанасов с искане за премахване на закона за разтурване на БЗНС „Никола Петков“ и за амнистиране на съдените по този закон.

Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 г. - за вицепрезидент на президента Петър Стоянов. 

Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация, като често просто ги източват и унищожават.

До последния си дъх беше пример за честност и почтеност. С всяко свое действие през целия си живот той служеше за пример за всички нас, написаха от БЗНС.

Автор е на няколко книги, повечето посветени на историята на земеделското движение в България - "Алманах на БЗСН и неговите жертви", "История на ЗЕМС", "100 години БЗНС" и др., както и на "Богат съм с любовта си към хората. Полититически писма и речи, статии и интервюта, писма от затвора, дневник, стихотворения, мисли и афоризми."

От името на БЗНС председателят на Съюза Николай Ненчев отправи най-искрени съболезнования на близките му.

Опелото ще се състои в петък 8.02.2019г., от 11:00 ч., в църквата "Св. Седмочисленици".

Поклон пред светлата му памет!