Парламентът одобри доклада за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по дела срещу България за 2017 г.

Общият брой на висящите дела срещу страната ни възлиза на 59 250 или с 29% по-малко в сравнение с края на 2016 г.  Към 31 декември 2017 г. по-голямата част от висящите дела на Европейския съд по правата на човека са срещу Румъния, Русия, Турция и Украйна. Следват Италия, Унгария, Азербайджан, Грузия, Армения и Полша. Останалите 37 държави формират 15,4 % от висящите жалби или 8 650. През 2017 г. по този критерий България е на 15-о място с 623 броя жалби.

България е на 19-о място по брой жалби на глава на населението. През 2017 г. са постановени 65 решения по дела срещу България.

"Питам премиера кога ще заведе дело срещу Бойко Борисов за това, че заради него бяхме осъдени в Страсбург за 55 хил. евро".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата. Тя допълни, че проблемите, свързани с решенията на съда в Страсбург са, че управляващите първо отнемат права на гражданите, а гражданите после плащат за това, а представителите на властта остават безнаказани.

"Има едно решение и то е разписано отдавна в български закон. В този закон пише, че този, който е причинил вреда умишлено или груба небрежност на държавата и на гражданите чрез незаконосъобразни действия или бездействия при или по повод изпълнение на служебните му задължения, трябва да носи отговорност като плати от джоба си", заяви Нинова.

И допълни:

"Искаме да знаем кога ще има дело Бойко Борисов срещу Бойко Борисов. Или г-н Борисов, кога ще изпълните закона и кога ще заведете дело срещу Цветан Цветанов за 6 дела, по които сме осъдени за 120 хил. евро"

Нинова заяви, че ако БСП спечели изборите, ще заведе искове срещу "тези,които са отнели правата на българите".

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов не й остана длъжен.

"Когато Корнелия Нинова осъди себе си за "Техноимпекс", тогава питайте Бойко Борисов кога ще съди себе си. Когато вие осъдите Румен Овчаров за "Белене" и процедурата, тогава питайте кога Борисов ще съди Цветанов", заяви Кирилов.

Той каза още, че голяма част от системните проблеми, свързани с решенията на Европейския съд, вече са преодолени.

Крум Зарков (БСП) определи доклада като "формалистика и фалш".

"Много от решенията, по които сме осъдени в Страсбург, се повтарят. Имат систематичен характер. Изискват законови промени, за да бъдат преодолени. Затова трябва този доклад да бъде разгледан тук, за да можем вследствие от него да вземем необходимите мерки. Категорично сме против този доклад, защото от него няма да има последствия".

Това каза Зарков.

"Станах свидетел на един чисто политически разговор върху документ, който има юридически характер и точно определени рамки", коментира проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.