Кога ще отпаднат руските визи, ще бъдат ли върнати отнетите архиви от Червената армия през 1944 г., ще идва ли президентът Владимир Путин в България, може ли да приемем руската рубла и кога Русия ще ни освободи от ЕС и НАТО? 

"Господин посланик, имам една молба - моля повече не ни освобождавайте и по възможност забравете за нас. На нас и така си ни е добре!", призова Николай Ангелов.

Това са само някои от стотиците въпроси, които вече близо денонощие се задават на официалната страница във фейсбук на руската дипломатическа мисия в София.

Оттам съобщиха преди ден, че в навечерието на Деня на дипломатическия работник, който се отбелязва в Русия на 10 февруари, стартират акция #ПопитайПосланика.

"Ако отдавна сте искали да попитате посланика за нещо, ето ви шанс! Оставяйте свои въпроси под този пост, а ние в неделя ще изберем най-интересните от тях! Отговори ще публикуваме тук, на нашата страница", посочват от руското посолство.

Коментарите са силно поляризирани. Има добронамерени питания (запазаен е оригиналният правопис, бел. ред.) за добросъседските отношения между Русия и България, но и критики към руската външна политика и саркастични подмятания като това на Захари Стоилов, който пише с очакването: "Баща ми преди около 40 гoдини си беше направил вноска за една лада, та питам дали е готова вече?"

„Кога ще си тръгнете от България? Когато го направите си вземете и руските паметници да си ги монтирате на червения площад. Кога ще си изтеглите войските от Украйна, Сирия и т.н. и ще престанете да убивате и да подкрепяте диктатори?", пита Пеньо Пенев. 

"България е получила от ЕС около 17 млд.евро.за десет години. Русия като иска да вървим в евразийският съюз колко пари ще ни даде. Или Русия само взема,не дава?", задава въпрос Кирил Илиев. 

„Господин посланник, къде трябва да подам молба, за да ми изплащат рублите за разпространяване на хвалебствия за дрогаря путин?“, пише Бисер Илчев.   

Някои от въпросите са остри и невъзпитани:

"Кой е любимият ви вечерен коктейл с Новичок?", любопитства Стефан Икога.

„Кога магазини Берьозка ще започнат да продават чай с полоний?! КОГА?!! ", иска да знае Камен Христов. 

„Може ли да си купувате по-нормални слуги, че Волен и Копейкин са прекалено зомби идиоти и много им личи слугинажа? Благодаря.“, коментира Георги Петров. 

Няма ли да нападате, пред разпад сте?, задава въпрос Даниел Иванов. 

"Товарищ Посланик, ще спрете наглите си тролове - диверсанти, опериращи на територията на България - конктретно във ФБ, днес.бг и дир.бг да обиждат постоянно България, българите и съюзниците ни от НАТО и ЕС???", пита Румен Кирков.

А Калин Начев е учуден: Как въртите телефона на бюрото ви без шайба?

Един от най-често задаваните въпроси е за отнените архиви от България при навлизането на Съветската армия през 1944 г. 

 
"Кога ще ни върнете откраднатото Българско “Царско” злато (1945-46) и ще се извините официално за начина, по който налагате “братската” си власт в същия период?", пита Георги Начков.
 
"Ако сте ни "освободили" през 1944-та, защо архивите ни са у вас и се водят "военен трофей"?", добавя и Пламен Петров.
 
Не са малко въпросите и призивите за освобождаването на България от "западното влияние".

"Уважаеми г-н Марков (Анатолий Макаров е името на руския посланик в България - бел. ред.), смятате ли, че е възможно България да напусне ЕС и НАТО? Мисля, че все повече българи осъзнават, че не сме желани там и искат да го напуснем. Ще ни го позволят ли при условие, че това е желание само на народа, а не и на политиците? И какво трябва да стане, за да се случи? И ако все пак не напуснем ЕС, Русия ще продължи ли да си партнира с нас и на какво ниво? Аз много харесвам Русия и бих желал да имаме по-тесни контакти в културно и икономическо сътрудничество, разбира се", пита Пламен Игнатов. 

Уважаеми г-н Посланик, искам да ви попитам: Всички знаем, че проектът "Южен поток" се провали заради безумните решения на българското правителство. Ще има ли отклоняване на тръба от "Турски поток" през България, или българското правителство лъже за пореден път. Кога Президентът Владимир Путин ще посети България?, вълнува се Лилия Стоева.

"Ваше Превъзходителство г-н посланик на Руската Федерация на Светлината! Има ли намерение и възможност Россия да освободи България от Американско Робство, както е правила досега?",  включва се Мая Петровнина. 

А Александър Костадинов добавя: "Ваше превъзходителство! Ако се съберем 100 000 русофила и с потписка поискаме от Владимир Влодимирович да изпрати отряд алфа да елиминира соросоидките в България, има ли шанс?" (правописът на въпросите е запазен - бел. ред.)

Сериозни въпроси се поставят за провала на проекта "Южен поток", ще минават ли руски тръби от "Турски поток" и за газовите договори между двете страни. 

"Кога "Лукойл" и "Газпром" ще спрат да ни ограбват?" и "Защо плащаме най-скъпия руски газ в цяла Европа (от което следва повишение на цените на абсолютно всичко)?", питат Сергей Здравков и Димитър Лазаров. 

Наши сънародници искат в повече училища да се учи руски език, други питат за дуалното училище и привличането на български студенти. Други искат да разберат дали ще има директна жп връзка София - Москва, туристически кораб от Бургас до Севастопол и руски концерти в разгара на туристическия сезон през лятото.

"След като ни подарихте красивата новогодишна елха с големите червени петолъчки, бихте ли приели от българския народ да ви подари за 9 май Паметника на съветската армия, за да си го монтирате в Москва? Благодаря!", предлага Бойко Калайджиев.

Напиши ЕСЕ и получи руско гражданство!, обобщава Симеон Вачев.