Депутатите от БСП внесоха днес проект на решение, с който да се стартира процедура за избор на нова Централна избирателна комисия (ЦИК). Това си намерение от левицата обявиха още вчера, като то е мотивирано с факта, че мандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март. От ГЕРБ обаче заявиха, че няма да подкрепят подмяна на състава на Комисията два месеца преди изборите за Европейски парламент. Те са насрочени на 26 май.

"Съгласно член 51 от Изборния кодекс членовете на ЦИК се избират за пет години. Нов състав следва да се избере не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на тези пет години. Този състав е встъпил в длъжност на 21 март 2014 г. За да изпълним закона, трябва да изберем нов състав преди 21 февруари 2019 г.", посочи депутатът от левицата и член на парламентарната комисия по правни въпроси Крум Зарков.

Управляващите обаче се позовават на редица решения на Конституционния съд, според които дори и при изтекъл мандат дадено длъжностно лице може да продължи да изпълнява служебните си задължения на поста. В ИК е записано, че "членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове". Но най-вече от ГЕРБ са против подмяната на състава преди вота, защото това според тях щяло да доведе до хаос при провеждането на изборите за ЕП. И дадоха заявка, че ще настояват същата ЦИК да произведе и изборите за местни парламенти тази есен.

"Ако приемем едно такова обяснение - кой ни гарантира, че утре депутатите няма да счетат, че са натрупали достатъчно опит и могат просто да продължат мандата си и кой ще гарантира, че другите мандатни длъжности ще бъдат сменяни, както постановява законът", контрира обаче Зарков.

Според ИК комисията се състои от 18 души, в т.ч. председателят, заместниците му и секретарят. Настоящият състав е по-голям заради записаното изключение за периода 2014-2019 година да се попълва при нови парламентарно представени партии, в т.ч. в ЕП (така напр. и "Воля" вече има свой представител в ЦИК). Разпределението е квотно - на база тежестта на политическите формации в НС.

Оказа се, че "Обединени патриоти" и ДПС нямат притеснения дори и да стартира процедура за избор на нов ЦИК - ще излъчат сегашните си опитни в изборите представители, коментираха депутати от двете формации. Очаква се обаче предложението на БСП да не бъде възприето от парламента.