Депутати от Обединени патриоти отново опитват да либерализират режима за отстрел на дивеч. Този път с мотив "щетите нанесени от него".

Това става ясно от проект за изменение на закона за лова. Начело на подписалите се е Александър Сабанов - народният представител, който се прочу с поправка в същия закон, която позволяваше насред лято, когато горите са пълни с гъбари, селскостопански работници, туристи и пр., да се стреля по диви свине. Тогава мотивът бе ограничаването на африканската чума. Стигна се до куриоза предложените от Сабанов поправки да влязат в сила, а десет дни по-късно министърът на земеделието Румен Порожанов да поиска връщането на старото положение.

В сегашния проект се предлага "в зависимост от биологичното развитие на дивеча и щетите нанесени от него" министърът на земеделието да може да променя сроковете за ловуване.

В действащия текст министърът издава заповед, с която може да ограничава или забранява лова на някои видове дивеч, както и да прилага санитарен отстрел на диви животни като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните. А поводът е само "в зависимост от епизоотичната обстановка". 

Не е ясно какво имат предвид вносителите под нанесени от дивеча щети, как се определят те и пр.

Мотивите не внасят особено яснота - като справка за нанесените от дивеча щети, например:

"Във връзка с увеличаване на запасите на дивеча зачестяват регистрираните щети от него. В същото време се усложнява епизодичната обстановка, свързана с разпространението на африканската чума по свинете, която води след себе си значителни икономически загуби. За да може да се реагира адекватно на тези проблеми, е необходимо да бъде предвидена възможност със заповед на министъра на земеделието, храните и горите да бъдат променяни сроковете за ловуване на някои видове дивеч според конкретната обстановка след съгласуване с министъра на околната среда и водите като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните".

Сега например, по закон, подборният лов на дива свиня е целогодишен, а груповият е от 1 октомври до втората неделя на януари. Дивата патица се отстрелва от 1 октомври до 31 януари.

В друго предложение "патриотите" са записали, че евентуално обжалване на заповедта на министъра за отстрел на база щети, не спира нейното изпълнение. Т.е. ловът е в ход и докато се чака произнасянето на съда.

Не е ясно дали това се прави с цел връзване на ръцете на природозащитните и научните организации. 

Така например при гафа от миналото лято, редица учени и НПО възразиха срещу готвените промени, като дори призоваха президента Румен Радев да наложи вето и му изпратиха писмо в което бе обяснено какви рискове крият измененията в закона за лова. 

Представители на Лесотехническия университет, Професионалната ловна асоциация в България (ПЛАБ) и Българската фондация "Биоразнообразие" (БФБ) посочха, че освен рисковете за туристите, гъбарите и др. в горите, в летния период дивечът вече отглежда малки, които също може да станат обект на лова.

Тогава те предупредиха и че предложените мерки няма да намалят опасността от поява и разпространение на африканска чума в България. Точно обратното – груповият лов се извършва с до десет броя ловни кучета, които, гонейки свинете, водят до тяхната дисперсия с десетки километри. По тази причина груповият лов на дива свиня е забранен в страните с африканска чума.

"Последното предупреждение все още е в сила, - коментира Стефан Аврамов от БФБ във връзка с появилите се днес нови изменения. - Предложението е малоумно. Реве ми се, че някой ги е избирал тези хора с надеждата, че ще му вдигнат пенсията и оправят живота".