Европейската комисия публикува днес насоки за етичните стандарти, които трябва да спазват нейните членове, участващи в кампанията за изборите за Европейски парламент през май.

Комисията припомни, че през ноември 2016 г. председателят й Жан-Клод Юнкер, който няма да се бори за втори мандат, е предложил нов кодекс за поведение, който изрично да позволи на комисарите да участват активно в кампанията за европейските избори, включително като водещи кандидати за длъжността председател на Комисията, без да им се налага временно да се оттеглят от длъжностите си в главния изпълнителен орган на ЕС. Измененият кодекс влезе в сила през януари 2018 г.

Според насоките комисарите, които участват в кампанията за изборите за Европейски парламент, трябва да уведомят Юнкер за намерението си да участват в нея и за ролята, която очакват да играят.

Те трябва да да осигурят непрекъснатото изпълнение на своите задължения, като редовното присъстват на ежеседмичното заседание на колегиума и  изпълняват ресорните си задължения и участват в свързани с тях срещи.

Не им е разрешено да използват човешките и материалните ресурси на Комисията за дейности, свързани с кампанията.Те следва, например, да се уверят, че разходите за пътуване за целите на кампанията не са за сметка на Комисията, както и че служителите на Комисията не участват в организирането на кампанийни прояви.

Когато правят публични изказвания, комисарите трябва да разграничават изявленията си като служители на институция от тези на участници в кампанията. Докато участват в нея, комисарите трябва винаги "да продължават да действат с необходимата независимост, почтеност, достойнство, лоялност и дискретност".

Те не могат да заемат длъжности, които поставят под въпрос задължението им за поверителност или нарушават принципа на колегиалност. Не могат да критикуват решенията и становищата, приемани от Комисията и не могат да се разграничават от тях.

В социалните медии комисарите трябва ясно да разграничават между дейността си като участници в кампанията и дейността си като служители на институция.

Те не могат да използват своя уебсайт на платформата на Комисията за целите на кампанията. Освен това не им е позволено да използват помещенията на Комисията за срещите си с представители на интереси за целите на кампанията.

Всяка финансова или материална подкрепа, получена за кампанията и участниците в нея, трябва да бъде насочена към партия или към самата организация на кампанията.

Ако възникне положение, което може с основание да бъде възприето като конфликт на интереси по смисъла на кодекса за поведение, комисарите трябва да уведомят за това председателя на Комисията, а той да вземе мерки, които смята за уместни.