Съпругата на говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков, е натрупала недвижими собствености за над 10 млн. долара и планира изграждането на имение на брега на река на изключително скъпо място в Москва, твърди "Гардиън".

Пректът е свързан с руски милиардер, който преди е правел бизнес с Доналд Тръмп, сочат документи, на които се позовава британското издание.

Това повдига нови въпроси за произхода на богатството на Песков и как той и жена му, бившата звезда на фигурното пързаляне Татяна Навка, могат да си позволят толкова скъп начин на живот.

Лидерите на руската опозиция многократно са критикували говорителя на Кремъл за лускозния му лайфстайл  - още от сватбата му с Навка през 2015 г., която е олимпийска шампионка от зимните игри през 2006 г. Въпреки че Навка е руска гражданка, в продължение на повече от десетилетие тя живееше и тренираше в САЩ.

Навка има своите нелоши спестявания от спортната си кариера, но разследването, водено от Dossier Center заедно с "Гардиън", показва, че състоянието на двойката, както и разходите им, са много по-големи от това, което са декларирали. Dossier е проект, който е финансиран от олигарха в изгнание Михаил Ходорковски.

През октомври 2014 г. Навка купува имение в Рубльовка, гористия район западно от Москва, в който живее и руският президент Владимир Путин, както и голяма част от елита на страната.

Къщата в Третя Охота е построена много луксозно. През декември 2012 г. тя се е предлагала за продажба за 15,6 млн. долара.

Според документи, на които се позовава "Гардиън", Татяна Навка е купила собствеността за 300 млн. рубли или 7,1 млн. долара - т. е. с намаление от 8,5 млн. долара. В цената се включват две парчета земя за 3,5 млн. долара. Навка обзавежда къщата, като се консултира за всичко със съпруга си - от оборудването за фитнеса до избора на екосауна, която е поръчана от кипърски бутик и струва над 500 хил. евро.

Продавачът на имота е Тимур Халдаров - малко позната фигура. Известно е за него, че управлява благотворителна фондация за спорт и изкуства според руските медии.

Основател на въпросната фондация е Алишер Усманов, един от най-богатите и могъщи руски олигарси. Доскоро той беше основният акционер във футболния клуб "Арсенал" и през 2018 г. е на осмо място сред най-богатите хора във Великобритания.

Халдаров твърди, че има собствено богатство. Той работи за "Метолинвест", минната компания на Усманов. Обяснява, че се е запознал с Навка, преди тя да се омъжи за Песков, когато дъщеря му искала да тренира фигурно пързаляне. Не помни кой ги е запознал.

Къщата била твърде малка за семейството му, затова я продал на Навка, като цените на пазара на недвижими имоти по това време били паднали. "Нямаше специална отстъпка. Получих пазарната цена. Защо да се смята, че това е подарък?", пита той. Според него шефът му Усманов не е знаел за сделката и не е имал никакво влияние върху нея. Това твърди Халдаров през руския канал "Дождь". 

На пазарни цени?

Навка обяснява, че е купила имота на пазарни цени. Тя не знаела колко е струвал той през 2012 г. 

"Работя от много време. Спечилих парите и плащам данъци за него. Всичко останало си е моя лична работа", обяснява тя с имейл. По думите ѝ нито тя, нито съпругът ѝ имат "бизнес отношения с някой от големите руски предприемачи".

Според Халдаров Навка е била наемателка на бившия му имот година и половина преди да го купи, като е платила всички данъци. Усманов потвърждава, че работил с Халдаров, но че нямал никакъв интерес в къщата в Третя Охота, нито знаел за сделката. "По това време имаше добре известни колебания на пазара на недвижими имоти в Москва", казва още той.

Според Dossier Песков и Навка правели планове за още по-голямо имение на свръхлуксозно място край Москва, като имотът принадлежал на руския предприемач Арас Агаларов.

През март 2018 г. Агаларов лично одобрил плана за строителство на място, известно като Rechnaya #27, показват документите, пише "Гардиън". То е в охраняван комплекс за най-богатите руснаци, на речния бряг с голф игрище и частен плаж.

Според документите през 2017 г. двойката наема американска архитектурна фирма "Zampolin & Associates" от Уестуд, Ню Джърси, за да им направи проект за минидворец, известен като "Янавка ризорт".

Създателят на фирмата Боб Замполин лети до Москва, за да обсъжда дизайна с Навка. Предложението му е 2400 м жилищна площ, отделен вход за персонала, басейн, спа, сауна, библиотека и т. н.

Проектът е в ход до средата на 2018 г., какво се случва сега - не е ясно. През миналата седмица не е имало знаци, че там се строи, уточнява "Гардиън". На въпрос дали строителството продължава, Навка отговаря: "Това не ви засяга." Тя обяснява, че отношенията ѝ със Замполин са лични и не са свързани с придобиването на собственост някъде.

Последната фотосесия на Навка за руско списание е в "Естейт", хотел на Агаларов.

Всичко това събужда нови въпроси за богатството на Песков и потенциалните придобивки, спечелени от приближеността му до Путин.

Богатството на Навка

След спечелването на златен олимпийски медал спортистката има много тв участия в реклами и кампании, в това число и за марка кисело мляко. Има шоу за танци в праймтайма на държавната прокремълска телевизия Канал 1.

Тя изглежда е купила имението в Рубльовка със заем от 300 млн. - това е цената на цялата покупка. На въпрос за заема Навка отново отговаря: "Това не ви засяга." 

Преди сделката през февруари 2014 г. Навка си открива три сметки в швейцарска банка - в клона в Цюрих на Banque Internationale à Luxembourg, съответно в долари, евро и рубли.

Тя основава и офшорна компания на Британските Вирджински острови, данъчен рай. Компанията ѝ Carina Global Assets изплува от Панамските досиета.

По това време Навка отрича да има офшорни компании или сметки.

"Не знам кой би могъл да го е направил. Самата аз бих искала да разбера какво се случва", казва тя тогава.

Навка има портфейл от скъпи имоти - апартамент в централния московски район "Якиманка" за 4 млн. долара, който ѝ е даден от държавата като награда за спортните ѝ успехи. Има и апартамент за 2 млн. долара в "Полянка", предградие на Москва. През 2015 г. тя придобива собственост с  лизинг от 49 г. от кметството на Москва. Павилионът, който се намира в парк от съветско време, е трябвало да се превърне в спортна зона и ледена пързалка. Проектът не е осъществен, казава Навка. Тя притежава и малък апартамент в кримския курорт Ялта.

Двойката има деца от предишните си връзки и обща дъщеря, родена през август 2014 г. Семейните им почивки са на Малдивите, Дубай и във френски ски курорти.

Спестяванията им са обект на чести питания от руския опозиционер Алексей Навални. През 2015 г. той обвини Песков в незаконно забогатяване, след като говорителят и Навка вдигнаха екстравагантно скъпа сватба, а меденият им месец беше на най-луксозната яхта в света.

На церемонията в Сочи Песков носеше часовник за 625 хил. долара. Той обясни, че му е подарък от булката. 

Навални настоява Кремъл да проучи видимото несъответствие между официалните доходи на Песков и неговите огромни разходи - към момента без никакъв успех. Една от версиите е, че Навка се възползва от връзките на съпруга си с руски олигарски, които подкрепят Путин.

По-рано Навални отправи обвинения, че Усманов е използвал благотворителна фондация, за да дари на руския премиер Дмитрий Медведев мегавила за 85 млн. долара край Москва. Усманов отхвърли тези твърдения.

Близо до Путин

Песков е близко до Путин повече от 20 години и се смята за един от най-силните хора в Русия. Името му се споменаваше около имотна сделка в Москва, която трябвало да извърши бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, който призна, че не е казал истината за плановете да се строи Тръмп тауър в Москва.

Коен писал на Песков, като го помолил за помощ и имал 20-минутен разговор с един от помощниците на говорителя. Песков по-късно поканил Коен на икономически форум в Петербург и предложил да помогне за срещи с Путин и Медведев, призна наскоро адвокатът.

Песков и Агаларов се появяват в досие, събрано от бившия офицер от МИ-6 Кристофър Стийл. Според твърденията на  бившия разузнавач Кремъл има компрометиращи материали за Тръмп, някои от които събрани по време на посещение на Тръмп в Москва за конкурса "Мис Вселена" през 2013 г., които били при Агаларов. Агаларов платил на Тръмп около 14 млн. такси, за да проведе шоуто. Правата са на Тръмп.

Според досието Песков отговарял за компромат за Тръмп и Хилъри Клинтън като част от по-големите усилия на Москва да повлияе на президентските избори в САЩ през 2016 г.