Като "разумна" определи бившият резидент на КГБ в България генерал Леонид Решетников позицията на президента Румен Радев за Венецуела.

Решетников направи кратък коментар преди ден за предаването "Свободна зона" по телевизия "Европа".

"Той не е сам в Европа. Италианците също така заявиха, че не искат да подкрепят. Има го и президента на Чехия, който същото говори. Има премиер на Унгария, който същото говори. Така че мисля, че това е разумно", заяви на български език Решетников, попитан за позицията на българския държавен глава.

Всъщност и Чехия, и Унгария подкрепят нови избори във Венецуела. Вчера пък стана ясно, че чешкият президент Милош Земан е изпратил поздравително писмо до самопровъзгласилия се за временнен президент Хуан Гуайдо с покана да посети страната.

Позицията на самия Радев бе изразена в профила му във фейсбук в понеделник, като тя изпревари тази на правителството. Макар и закъснал, Министерският съвет все пак даде в сряда със свое решение категорично становище, че подкрепя Гуайдо.

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция", заяви държавният глава.

"В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение.

Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела", отбелязва още българският президент. 

С това си изказване той си спечели критики - че всъщност се обявява "за" режима на Николас Мадуро.

Случайно или не, позицията на президента съвпада с тази на БСП. Имената на Решетников, Радев и лидерката на левицата Корнелия Нинова бяха спрягани в едно изречение преди президентската кампания през 2016 година, когато от ГЕРБ оповестиха (което правят и до днес), че сегашният държавен глава е бил посочен като кандидат за "Дондуков" 2 на левицата от руския генерал. Решетников и Нинова бяха засечени по едно и също време в столичен хотел, като на соцлидерката й се наложи впоследствие да се оправдава, че срещата била случайна.