Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо се срещна с френските "жълти жилетки" във вторник. Това действие отново ще подложи на изпитание обтегнатите отношения между Рим и Париж, предаде Ройтерс.

Ди Майо, който е лидер на популистката партия "Движение 5 звезди", заяви в туитър, че е посетил Франция, за да се срещне с лидера на протестиращите Кристоф Шаленсон и Ингрид Льовавасьор, която ще води листите на "жълтите жилетки" на евроизборите през май.

"Ветровете на промяната преминаха Алпите", написа Ди Майо в социалната мрежа.

 

 

Франция отзова за консултации посланика си в Рим днес, след като окачестви като безпочвени неколкократните словесни атаки от италиански политически лидери през последния месец и призова Италия да се върне към по-приятелски подход, предаде Ройтерс. 

"От няколко месеца Франция е прицел на повтарящи се безпочвени атаки и оскърбителни изявления", се казва в декларация на френското външно министерство.

В нея се посочва, че тези атаки на Италия са без прецедент след Втората световна война.

"Да имаме различия е едно нещо, но да се манипулират отношенията с предизборни цели е друго", се казва в документа. 

Френското външно министерство окачестви действията на италианския премиер като "неприемлива провокация", предаде Би Би Си. Париж предупреди Рим да не се меси в личните дела на страната.

"Тази нова провокация е неприемлива между съседни страни и партньори в Европейския съюз", коментира говорител на френското външно министерство. "Господин Ди Майо, който има правителствени отговорности, трябва да внимава да не подкопава чрез постоянните си намеси нашите двустранни отношения в интерес на Франция, както и на Италия", добави говорителят.

Бурните протести на "жълтите жилетки" са един от основните проблеми пред президента на Франция Еманюел Макрон. 

Ди Майо и другият вицепремиер на Италия - Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната "Лига", отправиха множество обвинения спрямо Макрон през последните седмици.

Според тях Париж носи отговорност за бедността в Африка и за продължаващите размирици в Либия.

През януари френският президент заяви, че единственият италиански политик, с когото смята да поддържа отношения, е премиерът Джузепе Конте.