Главният прокурор Сотир Цацаров даде програмно интервю пред БНТ, в което коментира по конспект всички текущи скандали в държавата.

Естествено отново на фокус бе кризата в КТБ.

Преди да бъда наречен пиар на КТБ, бях наречен и основен дестабилизатор на банката. Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за банката. Прокуратурата не е финансов регулатор, обясни главният прокурор. 

После Цацаров добави:

"Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 23 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране? Винаги първият отговор е, че ликвидацията ще е далеч по-евтина, но преструктуриране, дори във варианта, който ръководството на БНБ предложени към 14 юли при държавния глава и не бе прието, имам предвид разделянето на добра и лоша банка, за мен е по-добрият вариант".

Той подчерта, че банката е била създадена и е работила с доста противоречиви практики от нормалното банково дело. По отношение на упреците към прокуратурата, главният прокурор заяви:

"Първите действия бяха свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за дейността на свързани фирми. Има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ и това е отделен въпрос и е въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли, но да бъдем обвинявани че сме атакували банката… Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работата".

Цацаров посочи още, че "някои хора са получавали изключителни облаги от КТБ"Според обвинител номер 1 върхът на тази пирамида не е само Цветан Василев.

Върхът на тази пирамида е Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това "ненормално банкиране", били са толерирани от тази среда, получавали са изключително сериозни облаги от тази среда, обяви Цацаров. 

Според него сред хората, които сега критикуват действията на прокуратурата има такива, които са ползвали пари в брой от банката. Така той индиректно атакува бившият премиер Иван Костов, който през последните дни остро атакува действията на прокуратурата в скандала около КТБ. Медийни публикации разкриха, че семейство Костови има банкови депозити на голяма стойност в затворената банка.

 "Мисля, че когато обвинителният акт бъде внесен в съда, тогава обществото ще разбере много неща. Може би тогава трябва да бъдем съдени малко по-справедливо, затова което се случва в региона. Кръгът на обвиняемите се определя от кръга на доказателствата. Той не се определя от решенията, че един или друг трябва да стане обвиняем. Има данни, че е възможно да има още обвинени длъжностни лица от състава на "Банковия надзор". Българският закон за кредитните институции и е конструиран, така че управление "Банков надзор" е автономия в рамките на Централната банка".

Цацаров подчерта още, че в разследването ще бъдат привлечена международно утвърдена одиторска компания.

Главния прокурор говори и за посещението си в Мизия, където той разгледа последиците след наводнението в града.

Според Цацаров в Мизия той видял на място много добра организация на работата на всички, които са участвали в първоначалните работи – органите на МВР, на ГД "Пожарна и аварийна безопасност, армията.

"Видях също така и една много добра организация, създадена от кмета на общината, със скромния бюджет и възможности. Това обаче е едната страна на нещата. Другата може да бъде изразена в 3 цифри. – Видях 120 къщи, който са негодни за обитаване; 350 човека, които нямат покрив над главите си и 550 човека, които се нуждаят от изхранване и то продължава благодарение на Българската армия и БЧК. Дори да си представим, че част от тези хора ще могат да се устроят, ще останат около 150-200 човка, за които зимата няма да премине по обичайния начин", обобщи още той.

Главният прокурор посочи, че екип от следователи е извършил оглед на 39 язовира и водоема и всички данни са документирани.

Изготвят се и експертизи, възложени на учени от БАН. Предстоят интензивни разпити. Това, което може да се каже е, че е доста прекъсната връзката между кмета и областната управа. Делото ще бъде взето под специален надзор от главната прокуратура, а в разследването са включени и специалисти от Националната следствена служба", обяви главният обвинител на държавата.

После Цацаров отчете, че трагедията в Мизия реално е повторение на стари нерешени проблеми.

"Оказа се, че в Мизия държавата са армията, полицията, доброволците и хората, които дариха помощи. Проблемът не е само Мизия. Той върви в с. Бисер, Мизия, Берковица и т. н. Прокуратурата е правила до момента 2 проверки. При тях като опасни са оценени 69 язовира и водоема на територията на цялата страна. Дадени са предписани и въпреки всичко сме изправени пред кръговрат, който продължава по един и същи начин. Не може за всичко да обвиняваме природата. Ясно е, че се нуждаем от по-системен подход, а под него разбирам анализ, който да минимизира риска до край. Необходимо е държавата да излезе от територията на неотложните спасители работи. Ако дори само част от предписанията бяха спазени, язовирите нямаше да причинят това, което виждаме в новините", коментира Цацаров.

По повод идеята прокуратурата да излезе от съдебната система и да стане част от изпълнителната власт Цацаров обясни: 

"Когато прокуратурата работи и е активна, тя е наречена безконтролна и безконтролно силна, и веднага се появява тезата, че тя трябва да бъде извадена от Съдебната власт. Не съм със съзнанието, че българската прокуратура е идеална структура, в която няма проблеми, но конструкцията тя да е извън от съдебната власт е защитавана от някои съдии, но тя основно е защитавана от политици, които са се сетили, че прокуратурата трябва да излезе от Съдебната власт, когато те самите са прекратили прокурорската си кариера или от политици, които пряко или косвено са били засегнати от дейността на прокуратурата, както е в случая с КТБ", заяви Цацаров.

Главния прокурор коментира и идеята за разделяне на ВСС на две камари.

"В по-далечен план това е първата стъпка за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. В съвсем близък план, в момента това е политически невъзможно. Във ВСС съобразно настоящата конституционна уредба има точно 2 съдии и 1 прокурор. 2-мата съдии са председателите на ВКС и ВАС. По стечение на обстоятелствата прокурорът съм само аз. Как ще ги разделим на прокурорска и съдийска квота? Прокуратурата в съдебната власт не е заплаха за независимостта на съда. Напротив, всеки който поддържа тезата, че съдът трябва да бъде атакуван и оставен в положение не на това, което той има по конституция, ще срещне и моето активно противодействие. Съдът е съд. Той е независим арбитър и заслужава само уважение. Решенията на съда не се коментират.

Цацаров внесе яснота и по разследването на бившия ДПС депутат Христо Бисеров.

Прокуратурата е изяснила много по отношение на самия Бисеров и свързаните с него лица, а те не са малко.

Причината, поради която разследването се бави, е в швейцарската банкова сметка, защото към настоящия момент, с усилията на международната правна помощ, се полагат усилия за преодоляване на швейцарската банкова тайна. Това не значи, че ако не успеем или се забавим, ще се откажем. Само дори заради обществения отзвук, това дело трябва да влезе със съответните доказателства и обвинителен акт в съда, каза Цацаров.

Относно започналото разследване срещу отстранения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, Цацаров казва, че се работи активно с ОЛАФ и скоро пак ще има новини по него.

Делото Пенгезов би следвало да приключи с обвинителен акт. То е към своя край и това, че по него няма новини, не означава, че не се работи, поясни Цацаров.

За делото Мишо Бирата, прекратено малко преди Ваньо Танов да се върне в Митниците, обяснението на Цацаров беше, че има производство, по което има 2 експертизи, които казват, че не може да се потвърди автентичността на записа.

В съд се влиза с експертизи, напомни главният прокурор.

Той подчерта, че е удивен от лекотата, с която прокуратурата е заливана от сигнали. Не защото това създава работа, а защото всеки който предизвика сензация, ще дойде пред камерите и ще заяви, че е внесъл сигнал. Дали той е от компетентността на прокуратурата, това няма никакво значение, каза Цацаров.

Ако човек само за миг дори си помисли колко е силен и незаменим, той загубва всичко. За себе си искам никога да не стигам до тази фаза, заключи той и подчерта, че за него най-важно е семейството.