Еврокомисията, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха днес предварително споразумение по предложението на ЕК за нова директива за създаване на по-прозрачни и предвидими условия на труд. Те са най-вече за работниците с нестандартни форми на заетост.

Новината бе съобщена от централата на Комисията в Брюксел.

„Благодарение на нашата инициатива за гарантиране на прозрачни и предвидими условия на труд ще защитим повече работници в Европа. Това се отнася по-специално за все по-големия брой хора, упражняващи нови форми на заетост — например работещите по схемата flexijob, работещите на повикване, както и домашните работници.“

Такъв бе коментарът на Мариане Тейсен – еврокомисарката по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност.

Нововъведенията

• Всички работници, независимо от продължителността на договора си и броя на отработваните часове, ще знаят от самото начало какви са техните права и задължения.

• Работниците ще имат правото да се договарят с работодателя си кога следва да са на разположение и какво предизвестие трябва да получават.

• Работещите на повикване вече няма да може да бъдат освобождавани от работа, ако откажат да се явят при получаване на много кратко предизвестие.

• Работодателите вече няма да могат да възпрепятстват работещите на договор без гарантиран минимален брой часове да поемат друга работа при друг работодател.

Сега предварителното споразумение трябва да бъде официално прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

„Споразумението ще окаже съвсем конкретно, осезаемо и положително въздействие върху близо 200 милиона работещи в целия ЕС. Именно това е смисълът на социална Европа“, изтъкна Мариан Тейсен.