Франция ще се противопостави на Германия по проекта за газопровода „Северен поток 2“, поставяйки под въпрос бъдещето му, съобщава германският вестник "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на източници, пожелали анонимност. Досега Париж не беше взел страна по спора да се строи ли новият газопровод от Русия. Най-голям противник на "Северен поток 2" е САЩ и президентът Тръмп неведнъж е изразявал остра позиция, че Берлин става подвластен на Москва с него.

„Не искаме да засилваме зависимостта си от Русия и едновременно с това да нанесем ущърб на страни от Европейския съюз като Полша и Словакия“, цитира изданието един от източниците си.

Съгласно думите му „Северен поток-2“ вече е довел до многобройни „стратегически проблеми“ между Брюксел и Москва. В същото време изданието подчертава, че нито в Париж, нито в Брюксел не са потвърдени намеренията на Франция, пише "Фокус". 

Припомня се, че на 8 февруари страните от ЕС ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет).

Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“. Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.