Британската министър-председателка Тереза Мей се готви за тежка среща с европейските лидери днес, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че би трябвало да има "специално място в ада" за водачите на кампанията за Брекзит, пише в. "Таймс", цитиран от БТА.

Канцеларията на британската министър-председателка смята, че Мей няма да получи особени симпатии от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на първата им среща, откакто нейният план за Брекзит беше отхвърлен от долната камара на британския парламент.

Мей ще разговаря също така с Туск и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Тя не вярва, че Европейският съюз ще окаже някаква допълнителна помощ навреме за гласуванията в Камарата на общините следващата седмица по нейния подход към Брекзит, посочва "Таймс".

Мей се готви да отложи второто гласуване по нейната сделка за Брекзит за края на февруари - месец преди планираното излизане на Великобритания от ЕС. Според министри подобен ход означава, че е неизбежно удължаване на процеса на Брекзит, отбелязва в. "Дейли телеграф".

По информация на британския ежедневник главният парламентарен организатор на консерваторите Джулиан Смит е дал да се разбере на правителствено заседание, че гласуването няма да се състои следващата седмица, както се очакваше по-рано, защото Мей няма да е предоговорила своята сделка навреме.

Сега гласуването е планирано за последната седмица на февруари. Това предизвиква разцепление в правителството на фона на опасенията, че по този начин ще се увеличи рискът да няма споразумение.

Смит е предупредил, че председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу може да се опита да подкопае плановете на правителството и да съдейства за по-скорошно гласуване, изтъква "Дейли телеграф".

Туск предизвика вълна на възмущение от привържениците на Брекзит с изказването си, че би трябвало да има "специално място в ада" за тези, които насърчават излизане на Великобритания от ЕС без план. Той обаче би трябвало да бъде критикуван не за злонамереност, а за това, че беше твърде умерен, пише в коментарна статия в. "Гардиън".

Председателят на Европейския съвет трябваше да отиде по-далеч. Той трябваше да добави, че в това специално място би трябвало да има "президентски апартамент" с безспирни мъчения за политиците, насърчили Брекзит, без въобще да се замислят за Ирландия, изтъква изданието. 

Отново въпросът за Брекзит опира до Ирландия. Това беше неизбежно да се случи. Многократно в британската история Ирландия се явява като неудобен отрезвяващ фактор, който посрамва илюзиите на тези, които мислят, че британците са по-добри и че Ирландия може да бъде пренебрегната.

За привържениците на Брекзит обаче напускането на ЕС никога не е имало нещо общо с Ирландия. Брекзит беше свързан със суверенитета, с величието или с това, че присъствието на твърде много чужденци във Великобритания не се харесваше. Брекзит беше свързан с отхвърлянето на хомота на Брюксел и връщането на сините паспорти. На Ирландия почти не беше обърнато внимание при дебатите през 2016 г., когато беше референдумът за Брекзит, с изключение на предупрежденията на бившите британски премиери Джон Мейджър и Тони Блеър, които изтъкнаха, че излизането от ЕС ще заплаши северноирландските мирни споразумения. 

Техните предупреждения обаче не бяха чути, освен в самата Северна Ирландия, където мнозинството гласува за оставане в ЕС. Това беше много неудобен резултат за привържениците на Брекзит, коментира вестникът и отбелязва, че депутатите на Консервативната партия все още са изправени пред същия въпрос - необходимостта да разберат ирландската проблематика.