Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов вчера обяви мерки на партията му за промени в подхода към интеграцията на ромския етнос.

Наред с идеите за по-строг контрол при получаване на образование, задължителна детска градина с безплатна такса от 4-годишна възраст (нещо, на което едва ли биха възразили и самите роми, макар че по логиката на самото ВМРО това си е привилегия. Но тук се появява въпросът за наличието на детски градини и на детски учители), задължително ваксиниране (кампании има и в момента, но задължителното ваксиниране би трябвало да се отнася не само до ромите, а и до множащите се елитни антиваксъри), трудова повинност (възпитанието чрез труд и всички възможни изкривявания, които носи подобен подход), идеята за по-малка социална помощ при по-голяма неграмотност (ефективно засилване на маргинализацията на и без това маргинализирания вече индивид), заплащане на ползването на спешна медицинска помощ от здравно неосигурени, когато сигналите за повикването са без основание (звучи напълно неосъществимо, след като става дума за здравно неосигурени и социално слаби лица. Но може би се има предвид изплащането да става чрез доброволен труд?!?), особено внимание привличат мерките за ограничаване на раждаемостта.

Напомняме ги:

1.3.3. Мерки за ограничаване раждаемостта на жени, оставили за отглеждане в социални заведения 2 и повече деца, със специален фокус по отношение на лицата от циганската (ромската) общност;

1.3.4. Разработване и прилагане на система от мерки, финансирани от държавата, за доброволно ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности, които имат над определен брой родени деца, вкл. прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет;

Какви са мерките за ограничаване на раждаемостта - не се посочва. И влиза ли сред тях например стерилизация - също не става ясно. Какво се разбира и под "над определен брой родени деца" - също. Ясно е формулирано предложението - държавата да стимулира абортите в такива случаи - при жени от маргинализиране общности - като ги заплаща.

Малко демография

През 2017 г. според данните на НСИ са родени 63 955 деца. Децата, родени от майки под 20 години, са 6038. Децата, родени от майки между 35 г. и 39 г., са 7986.

През 2017 г. естественият прираст е -45 836. Коефициентът на раждаемост - 1,56.

А в едва 5 на сто от домакинствата в България са били с три или повече от три деца.

Данните от изследване на УНИЦЕФ от февруари 2016 г. сочат, че за 10-годишния период от 2001 до 2011 г. броят на непълнолетните момичета в съжителство е намалял с около 30 процента. През 2011 г. в цялата страна броят на 16-годишните момичета в граждански или традиционен брак е 1505, а на тъкмо навършилите пълнолетие – 4334.

В периода от 2001 до 2011 г. – подобно на последните 9 години от миналия век - продължава да нямалява броят на непълнолетните майки. Публикуваните в изследването на УНИЦЕФ данни сочат, че 3495 момичета под 18-годишна възраст са родили първото си дете през 2013 година. В това число влизат родилите непълнолетни момичета от всички етноси в страната.

В страната тече усилен процес на деинституционализация - според данни на социалното министерство към януари 2019 г. в домове има 610-620 деца (1400 получават грижи от семеен тип, 4000 са при приемни родители). През 2009 г. те са били 7000. 

Факт е, че българският етнос намалява по-бързо от останалите в страната. Но е факт и че ромската раждаемост намалява, макар че е по-голяма (но и детската смъртност при този етнос е по-голяма).

Официалните статистически данни сочат, че раждаемостта сред ромите е спаднала 2 пъти за 9-годишния период от 1992-ра до 2001 г. и продъжава да спада.

Ако родените преди 1930 г. ромски жени са имали средно по 3,5 деца, то за родените в периода 1965-1970 г. средният брой деца е 2,5. Важно е да се вземе предвид и фактът, че поради значително по-високата детска смъртност в ромските общности и значително по-ниска продължителност на живота сред тях (по данни от 2007 г., цитирани от изследване на Института "Отворено общество" /ИОО/, средната продължителност на живот при ромите е с над 10 години по-ниска в сравнение със средната продължителност сред етническите българи), завишената раждаемост сред ромите, доколкото тя факт, е естествен механизъм на популацията.

Между 2001 и 2011 българският етнос е намалял от 6 655 210 на 5 664 624 души. Циганският етнос през 2011 г. е бил 325 343 души - според данните от официалното преброяване на НСИ.

Според оценки на експерти, цитирани от демографа доц. Георги Бърдаров, неофициалните данни, към момента е над 10 на сто от населението на страната - 900-800 хил. души. А към 2050 г. ще е 21-22 на сто от населението или 1,2-1,3 млн. души. 

Огромният проблем е структурата на образование при този етнос. По официални данни само 0,5 на сто имат висше образование, средно - 9 на сто, основно - 40,8 на сто. Но около 22 на сто са напълно неграмотни.

„Това население е тук и ще живее на тази земя. Не трябва да се фокусираме върху тяхната бройка, а върху реалния проблем - образованието“, коментира преди време доц. Бърдаров

Учените демографи смятат, че мерки, свързани само с опити за контрол на раждаемостта - стимулиране или ограничаване - не са ефективни или могат да доведат до странични ефекти.

Патриархално-патриотичните ценности и абортите

"Гордият" патриотизъм по български - в който има все по-голяма чувствителност на тема славно минало, комбинация от растяща ксенофобия (срещу бежанци, мигранти, роми, турци и гейове), въздигане на патриархални ценности като семейството и рода, декларирана православна религиозност, няма нищо против абортите.Този парадокс се отчита в различни сравнителни изследвания.

Намира отражение и в подхода на ВМРО към темата за "ромската" раждаемост.

Данни на "Алфа рисърч" за сравнителното изследване "Европейски ценности", предствени през май 2018 г. 

Толерантността към различните у българите не се е развила чувствително за десет години, сочат данни от сравнително изследване, посветено на евроепйските ценности. Две трети от хората у нас не искат да живеят до цигани (следват хомосексуалисти и имигранти).

Според данните обаче българите хем са станали по-религиозни - или поне се декларират като такива, хем толерантността им към разводите и най-вече към абортите продължава да расте - крайното неприемане на аборта в страната пада от 25 на сто преди десет години на 20 на сто през 2018 г., или всеки пети.

Подобни са и данните от сравнително изследване на центъра "Пю". България от страните от бившия соцлагер е най-либерално настроена по отношение на абортите - цели 80 на сто от хората у нас казват, че те трябва да са законни във всички ли почти всички случаи.

Звучи ли ви като евгеника

Всичко това звучи малко като евгеника, защото е някаква форма на евгиника, обвита с добри намерения (примерно осигуряване на по-добър живот на децата на маргинализираните).

"Единственият метод, който се съгласува с нашите представи за цивилизации и раси, се заключава в предотвратяването на негодните по пътя на стерилизация и съзнателно управление на брачните инстинкти. Някои европейски страни и редица американски щати стерилизират престъпниците и безумците. Това не е достатъчно. Привържениците на евгениката са единодушни, че брачната институция трябва да се усложни. Естествено, никой от тези, които не могат да станат достойни родители, не бива да получава разрешение за потомство. След столетие нормалният човек ще встъпва в брак с непригодно лице не по-често, отколкото с престъпник", твърди някога небезизвестният Никола Тесла.

През 1947 г. е създадена Лигата за човешко подобряване от група, в която и между другите участват кралят на чорапогащниците Джеймс Г. Ханес и Алис Шелтън Грей. Лигата е критикувана заради ролята си в стерилизацията (кастрация) на негърки в Уинстън-Сейлъм, Северна Каролина. През 60-те години на миналия век хиляди жени са стерилизирани заради „промискуитет“.

От 1930 до 1975 Швеция активно провежда програма за подбор на "генетично чисти шведи", като в същото време шведската държава насилствено стерилизира десетки хиляди граждани. Причините - расова чистота и елиминиране на "малоценния живот".  През 1934 година в Швеция е прокаран първият закон за стерилизацията. Допълнен през 1941 г., той поставя началото на програма за стерилизация на шведски граждани по три основни причини: расова/генетична хигиена, социална, и медицинска. Де юре, стерилизацията е доброволна и става само със съгласието на индивида и разбирането му за последствията. Често обаче е употребявана и сила. Подобни програми по това време е имало и в други страни - САЩ, Норвегия (и в другите скандинавски страни) и най-добре известните и най-зловещи експерименти - в нацистка Германия. 

Между 1936 и 1975 година в Швеция са стерилизирани 63 000 безработни, самотни майки, умствено изостанали, психично болни, както и хора от лапландското малцинство (което не спада към същия етнос като шведите). Според шведското правителство едва 30% от стерилизациите са били осъществени насила или под натиск и в още 10% има признаци за използване на натиск от страна на институциите. Почти 93% от стерилизираните са жени. Швеция започва да оттегля интереса си към т.нар. "расова хигиена" и евгениката едва около 1958 г. - повече от десетилетие след предполагаемия край на нацизма. Независими изследователи обаче смятат, че има много данни, че голяма част от стерилизациите са били насилствени и в интерес на "чистото общество". 

Нехуманните практики на авторитарните и тоталитарните режими са по-добре известни. Примерите неслучайно са от т.нар. демократични режими и общества - подхлъзването към "правилния избор" не е чак толкова трудно. И това е важно напомняне.

Малко въпроси

- Колко всъщност са жените от маргиналните общности, които са оставили за отглеждане повече от 2-3 деца

- Колко ще е определеният брой деца, над които ще се поемат "държавните" аборти?

- Какво е определението за "маргинализирани общности"?

- Колко точно жени в абсолютни стойности и проценти влизат в тези категории?

- Какво означава "доброволно ограничаване"? 

- Ако една от често повтаряните тези е за големия проблем с намаляващата раждаемост, как точно насърчаване на мерки, свързани с прекратяване на бременност се вписват в общата картина?