Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс е допустимо сегашният състав на ЦИК да продължи да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата, каза в четвъртък говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

"В Изборния кодекс се съдържа разпоредба, която определя реда, по който се сформира състава на ЦИК. Това е в компетентността на Народното събрание. Не мога да кажа дали мандатът на сегашния състав ще бъде удължен. Но е допустимо, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, сегашният състав да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата", обясни Нейкова.

Според нея би бил добре, ако промените в кодекса се приемат по-рано, за да може ЦИК и всички институции да се подготвят. Другият говорител на ЦИК Александър Андреев заяви, че комисията е направило всичко, което е в правомощията, за да подпомогне промените в изборното законодателство.

От БСП обаче отново заяви, че по закон съставът на ЦИК трябва да се смени.

"Мандатът на ЦИК изтичана на 21 март - да не допускаме поредната гавра със закона и подмяна на истината"

 Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

"Слушам коментарите на ГЕРБ и на платените им говорители за избор на нова Централна избирателна комисия и ви призовавам да не допускаме поредната гавра със закона и подмяна на истината. Мандатът на ЦИК изтича на 21.03.2019 г. Изборният кодекс казва, че трябва да започне процедура за нов избор. Срокът за него е до 21.02.2019г. Пожелахме да се спазва законът и ревнаха в хор, че БСП иска да саботира изборите. За ГЕРБ прилагането на закона е саботаж. Нарушаването му е норма. И настъпи една суматоха - защо БСП искат нов избор, като имат своята квота в ЦИК. Отговорът е прост - защото над квотите и партиите стои законът", заяви Нинова.

Според зам.-шефа на парламентарната група на БСП Крум Зарков дебатът е абсурден.

"Този дебат е абсурден, тъй като според закона до 21 февруари ЦИК трябва да има избран нов състав, защото мандатът на настоящия изтича на 21 март. Няма какво да се разсъждава по въпроса", коментира той пред бТВ.

Според Зарков управляващите се ослушват и за това БСП е поела инициативата,