През 2019 г. се очаква европейската икономика да нарасне за седма поредна година, като е налице прогноза за растеж за всички държави членки.

Това се казва в огласената днес зимна икономическа прогноза на Еврокомисията за годината. Тя предвижда умерен растеж в сравнение с високите нива през последните години. Причината е глобалната несигурност.

„Очаква се всички държави от ЕС да продължат да отбелязват растеж, което означава повече работни места и просперитет. Прогнозите ни обаче бяха коригирани в посока намаляване, по-специално за най-големите икономики от еврозоната“, коментира зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Той обясни, че това е отражение на външните фактори като напрежението в търговията и забавянето на икономиката в бързо развиващите се пазари, най-вече в Китай.

В някои държави от еврозоната отново се появиха опасения по отношение на връзката между банките и държавата, както и устойчивостта на дълга.

Същевременно перспективата, свързана с хаотично излизане на Великобритания от ЕС, води до допълнителна несигурност, изтъкна Домбровскис.

„След върховите стойности през 2017 г. забавянето в темпото на икономиката на ЕС се очаква да продължи през 2019 г. с ръст от 1,5 на сто - заяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз. - Това забавяне следва да бъде по-силно от есенната прогноза, особено в еврозоната, поради несигурността в световната търговия и някои вътрешни фактори в най-големите икономики от ЕС. Основните икономически показатели на Европа продължават да са солидни и постоянно получаваме добри новини, по-специално в областта на работните места. Очаква се растежът постепенно да се засили през втората половина на тази година и през 2020 г.“

Икономически растеж

През втората половина на 2018 г. икономическата активност намаля, тъй като растежът на световната търговия се забави и несигурността засегна доверието. Ррезултатите в някои държави членки бяха засегнати неблагоприятно от временни вътрешни фактори като смущения в производството на автомобили, социално напрежение и несигурност, свързана с фискалната политика.

В резултат на това растежът на БВП както в еврозоната, така и в целия ЕС намаля на 1,9% през 2018 г. спрямо 2,4% през 2017 г.

Икономическата динамика от началото на тази година бе ниска, но основните фактори останаха стабилни. Растежът ще продължи, макар и по-умерено.

Европейската икономика ще продължи да се възползва от подобрени условия на пазара на труда, благоприятни условия за финансиране и леко експанзионистична фискална позиция. Понастоящем БВП на еврозоната се очаква да нарасне с 1,3 процента през 2019 г. и с 1,6 процента през 2020 г. Прогнозата за растежа на БВП на ЕС също бе занижена на 1,5 на сто за тази и на 1,7 на сто идната година.

Сред големите държави членки корекциите за намаляване на растежа през 2019 г. бяха осезаеми в Германия, Италия и Холандия. В много страни продължава е налице благоприятно стабилно вътрешно търсене, подпомагано също така и от фондовете на ЕС.

Инфлацията

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната намаля към края на 2018 г. поради резкия спад в цените на енергията и по-ниската инфлация на цените на храните.

Същинската инфлация, която изключва цените на енергията и на непреработените храни, бе слаба въпреки по-бързия растеж на заплатите. Общата инфлация (хармонизираният индекс на потребителските цени, или ХИПЦ) достигна средно 1,7 % през 2018 г., което е повече от 1,5% предходната година.

Поради факта, че понастоящем допусканията за цените на петрола за тази и следващата година са по-ниски от тези през есента, инфлацията в еврозоната се очаква да остане умерена на равнище от 1,4 на сто  през 2019 г., преди да се увеличи слабо до 1,5 на сто догодина.

За ЕС прогнозата за инфлацията е средно 1,6% за тази година, след което се увеличава на 1,8% през 2020 г.

Несигурността

Налице е висока степен на несигурност, свързана с икономическите перспективи. По тази причина са налице рискове по отношение на прогнозите.

Напрежението в областта на търговията донякъде спадна, но все още предизвиква загриженост. Китайската икономика може да се забави по-рязко от очакваното. А световните финансови пазари и много от бързо развиващите пазари са податливи на резки промени в глобалното усещане за риск и очакванията за растежа.

За ЕС процесът на „Брекзит“ продължава да бъде източник на несигурност.