Според религиоведа Роман Лункин първата ефективна присъда срещу последовател на "Свидетелите на Йехова" в Русия е послание към вярващите в Русия и към чуждестранните мисионери.

Той твърди, че "присъдата вероятно ще предизвика реакции в ЕС, ще бъде повдигнат въпросът за преследването на вярващи в Русия и това може да стане идеологическа обосновка за нови санкции" срещу Москва. 

Въпреки че съвсем неотдавна президентът Владимир Путин сподели, че не разбира защо ги преследват, пише в. "Ведомости", цитирана от БТА.

Съд в западния руски град Орел осъди вчера датчанина Денис Кристенсен на шест години затвор за екстремизъм, тъй като организирал дейността на забранено религиозно обединение. Това е първата толкова сурова присъда срещу последовател на организацията, ликвидирана по съдебен ред в Русия, посочва "Ведомости".

Адвокатът на Кристенсен Антон Богданов заяви, че смята да обжалва присъдата, а според закона още през май ще може да се иска и условно предсрочно освобождаване за неговия довереник.

"Главната задача за нас обаче е да обжалваме с искане за пълно оправдаване. Такива присъди у нас понякога се дават за убийства без отегчаващи (вината) обстоятелства. А в случая човекът бе лишен от свобода заради религиозните си убеждения", добави юристът, цитиран в руския ежедневник.

"Ведомости" припомня, че организацията "Свидетели на Йехова" е забранена в Русия от април 2017 г. По данни на правозащитното сдружение "Мемориал", срещу най-малко 81 нейни членове са повдигнати обвинения, 30 от тях са под стража, а 23 - под домашен арест. 

През декември 2018 г. Путин предложи внимателно да се разгледа ситуацията със "Свидетелите на Йехова".

"Те също са християни, за какво трябва да бъдат преследвани, това също не го разбирам много", цитира всекидневникът коментар на държавния глава.

Досега никой от "Свидетелите" не е получавал ефективна присъда в Русия, отбелязва правозащитникът от сдружение "Сова" Александър Верховски. Според него "е загадка защо преследват Кристенсен по този начин" и може датчанинът "да е минал път на някого лично".

Той добави, че рационална причина за преследване няма. Може би някой от властите в Русия имал зъб на "Свидетелите на Йехова". Мащабната кампания срещу тях започнала през 2009 г. по инициатива на генералния прокурор, но той не можел да движи сам тази машина, "тези дела винаги ги води Федералната служба за сигурност", добавя експертът.