Коя е жената до крайно оспорвания президент на Венецуела Николас Мадуро? На този въпрос посвещава своя публикация германското сп. “Фокус”. Първата дама, която дърпа конците на Мадуро, е жадна за власт и сектантка.

Пложението във Венецуела остава напрегнато. Докато оспорваният президент Николас Мадуро иска да се задържи на власт, редица европейски държави признаха председателя на парламента Хуан Гуайдо за временен държавен глава на южноамериканската страна. Но и в тези времена на тежка криза до 56-годишния Мадуро неизменно е съпругата му Силия Флорес.

“У дома имам последната дума, когато казвам: “Права си, скъпа моя.”

С тези думи преди няколко години Мадуро даде да се разбере кой командва в семейството. Тогава той заяви също, че жена му имала “пламенен характер”.

Мадуро и шест години по-възрастната от него Флорес са женени от 2013 г. Двамата се врекоха във вечна вярност два месеца, след като Мадуро се закле като президент на Венецуела. Оттогава той управлява южноамериканската държава с твърда ръка, носи и отговорността за катастрофалното положение в страната.

Телевизионно шоу

Флорес е нещо далеч повече от съпруга на венецуелския президент. За нея понятието “първа дама” не значи нищо. Тя нарича себе си, също и в профила си в Туитър, “първата боркиня на революцията”.

Още по време на президентските избори през 2013 г. тя беше окачествена като “дърпащата конците”, която оказва влияние върху решенията на Мадуро. Смята се, че това не се е променило и до днес, макар да се е оттеглила от върховете на политиката.

Флорес разбуни духовете с телевизионното си предаване – “Със Силия в семейството”. Съпругата на президента направи интервюта с хора, чието положение се е подобрило благодарение на оказана им държавна подкрепа.

Жената до Чавес

Стремежът на Флорес към власт датира повече от 20 години. Като адвокатка тя защитава бъдещия президент на Венецуела Хуго Чавес, когато той попада в затвора след провален опит за преврат през 1992 г. По същото време тя се запознава с Мадуро, един от телохранителите на Чавес. Твърди се, че още тогава са се сближили.

През 1994 г. Флорес жъне успех – Чавес излиза на свобода. Тя остава до него и след избора му за президент четири години по-късно се превръща в най-влиятелната жена в страната. В крайна сметка през 2006 г. става първата жена президентка на Националното събрание (парламента). Тя сменя на поста Николас Мадуро.

През 2012 г. Чавес я назначава за главен прокурор. След като Мадуро поема властта, тя се отказва от поста и оттогова е обикновена депутатка в Националното събрание.

Както по времето й на президентка на Националното събрание, така и като главен прокурор Флорес е винена за шуробаджанащина. Използвала е влиянието си, за да осигури престижна работа на редица родственици. Според британския в. “Дейли мейл” над 40 нейни близки роднини са били назначени на работа в парламента.

Привърженичка на индийски гуру

Семейството на президентската съпруга стана повод за привличане на вниманието и поради друга причина. През 2015 г. двама нейни племенника бяха арестувани на Хаваите при опит за трафик до САЩ на кокаин. В Ню Йорк бяха осъдени на 18 години затвор, съобщи навремето Би Би Си.

Освен това по време на процеса е станало ясно как кланът Мадуро/Флорес живее в охолство. САЩ налагат санкции срещу Мадуро, Флорес и други членове на клана, твърди още Би Би Си. Фамилията е управлявала в Панама десетки фирми за пране на пари.

В момента в САЩ се води разследване по подозрение, че Мадуро и Флорес са се обогатили с държавни средства.

Че семейната двойка отдава голямо значение на живот сред охолство, не се връзва с една друга философия, в която двамата изглежда вярват. Твърди се, че Мадуро и Флорес са привърженици на индийския гуру Sathya Sai Baba. Той проповядва блаженство, любов и загърбване на материалното богатство.