„На циганите, майка им мръсна!

Ще гласувам за шкембе войеводата, той ще оправи България! Сидеров и Симеонов те ще оправят България!

Какво ще оправят тези папачи, бе?“

Иронично-въпросителната тирада се излива за секунди и авторът й ядосано тръсва глава. Той е млад. Ром е. И чудесно знае какви ги е сътворил Красимир Каракачанов оня ден с предложенията си за "интеграция" на циганския етнос. Съответно е бесен...

Три месеца преди евровота във "Факултета" още помнят как на предните избори един бивш банкер в изгнание дал на местни момчета 400 хиляди лева, за да идат двама настоящи евродепутати в Брюксел. В същото време в махалата няма канализация. Няма детска градина. В единственото училище учат само ромчета. А най-голямата местна атракция е учителят Станев, който плаши децата, като вади изкуственото си око пред тях, за да го измие. 

Ние вземаме ли детски?

Престъпност тук сякаш няма - толкова е бедно, че няма какво да откраднеш. Дрога се намира лесно - някакъв полицейски шеф от района контролирал разпространението. Наскоро в квартала "отседнали" нелегални емигранти, настанени от каналджии, които пък били закриляни от друг полицейски началник. Нищо от това не е тайна. Можете да го чуете, стига да се разходите до най-голямото гето в София.

Като бивш служител на Столичния инспекторат Наско е помогнал на много роми от квартала да си намерят работя в "Чистотата".

През "Факултета" минава булевард с гордото име "Възкресение". Всъщност е тясно пространство, в което трудно се разминават две коли. От едната страна тече вада с мръсна вода и боклуци. Оттук минаваме и с Наско.

Наско Михайлов е ром, на 32 години, има тригодишен син, кръстен на дядо си Емил. Двамата със съпругата му засега не мислят за второ дете. Близо 10 години Наско е работил в Столичния инспекторат по чистотата, но е напуснал.

„Снежано, ние вземаме ли детски?“, обръща се към жена си.

„Никакви“, отговаря му. 

„Едното дете е на 10 години, другото на 17, аз веднъж не съм вземала детски.“ Влезли сме в кафенето. А иззад тезгяха се е обадила собственичката Силвия. И продължава: "Как с 35 лв. детски на месец се гледа дете - да го обуеш и да го нахраниш." Спомня си как със семейството си е живяла 4 години в Испания. Там работел само мъжът й, но държавата давала по 200 евро на дете, а учебниците и обядът били без пари. 

„Ама това е Испания, а не България“, казват в хор всички.

Към нас вече са се присъединили Фиданка и мъжът й Ивайло. Имат две пораснали момчета.         

Ивайло, Фиданка и Силвия. И тримата работят. И няколко пъти повториха, че нямат и една неплатена сметка.

Всички са чули за предложенията на Каракачанов да се спрат помощите на онези цигани, които не пращат децата си на градина или на училище. Бръмчат като кошер, но най-компетентно се извисява гласът на Емил Михайлов, бащата на Наско. Над 20 години е в неправителствена организация, която се грижи за образователните нужди на ромите във „Факултета“. Уточнява, че допреди година заплатата му я е плащал Сорос. 

„316 деца имам в десет детски градини и около 400 деца в шестте училища в района. Малко ли са това?“, пита ни гордо. 

Емил разказва за стотиците ромчета, на които е помогнал да учат. Говори за тях като за свои деца.

В махалата има над 30 хиляди души. Всяка година се раждат между 230 и 270 деца. „Нашето училище не може да побере 260 деца, това са почти 10 паралелки, абсурд“, обяснява той. И понеже няма места, младите родители правят опити да запишат своите първолаци в съседния квартал „Красна поляна“. 

"Какви са трудностите обаче? Детето се записва според адресната му регистрация и извън района не може. Има случаи на деца, които не учат. Независимо че са си подали молби за записване в 123-то училище например, не могат да започнат, защото са в списъка на чакащите. На много места в училищата в района паралелките са препълнени и не приемат. Няма училища в района“, разяснява Емил.

А че родителите на българчета не искат циганчета в паралелките на децата си, не е никаква новина. Много често и това е проблемът - места има, но има и отпор от българите.

Във „Факултета“ няма и една детска градина, а в „Красна поляна“ са десет, но са препълнени. 

"Там е проблемът. Майчиният език на децата е ромски. Това дете, като тръгне на учлище, учителката започва да преподава и да му говори на български, а то не знае за какво става въпрос", разяснява Емил.

Затова най-доброто за ромските деца е да минат през детската градина, където се поставят основите на началното образование. „Иначе езиковата бариера ги убива“, допълва той.

"Елате през май да видите", кани ни Фиданка във "Факултета", в сезона на абитуриентските балове. И добавя, че на ден имат по 20 деца, които завършват училище. Твърди, че от 5-6 години в квартала вече всяко второ дете е със средно образование. Но пак няма къде да работят. "Защото не ги искат", допълва я Силвия.

"Ами измислят си законите. Измислят, та да останат на креслата. Колко се може по-дълго да е там, да му е топличко, да си вземе след време хубава пенсия. С Каракачанов сме набори, помня го от времето на СДС, когато идваше в квартала. Знаеш ли какво казват комшиите му в "Овча купел" за него: "Ще си продаде родителите и децата само и само да си постигне детската мечта", избухва Емил. 

И съвсем на място пита защо никой от ромската общност не е поканен при писането на идеите за интеграция. 

Баронеса Фиданка

А как им се струва идеята на ВМРО за намаляване на престъпността сред циганите, като се разградят клановете и се намали влиянието на главатарите в гетата?

"Леле, Боже", смеят се на глас моите събеседници и го обръщат на шега.

 "Аз не съм чувала тук да има цигански барони, ако аз не съм баронесата, а мъжът ми барон4, смее се Фиданка. 

"Елате ни на гости след 23 ч. през нощта. Да видим дали циганинът ще ви приеме и нагости и дали ще ви се случи нещо. Ако отидете на НДК-то точно в тоя час, вижте какво ще ви се случи", защитава махалата си Емил.

Ивайло, съпругът на Фиданка, добавя: "У секо стадо си има мърша." И споделя за негови приятели българи, които му казвали: "Абе, ти не си циганин."

"Защо говорят за нас, че сме много по-долна нация, не е така", възмутено се включва и жена му.

Тръгвам да я поправя, че българи, цигани и турци сме една нация, но тя ме пресича: "Има много дискриминация." После уточнява, че "спрямо мен не съм почувствала такова нещо". Емил обаче се включва недоверчиво: "Айде моля ти се, щом си с тъмна кожа, нема начин." И я пита как са се отнасяли с нея в родилното, а тя го коригира: "С мен много добре."

Изненадващо темата за многодетните ромки се подема от Ивайло: "За мен това е простотия да раждаш през две години", казва. Фиданка, която е със средно образование и очевидно добре познава демографските проблеми, споделя, че я питали в родилното с почуда защо чак на 26 години се е решила на второ дете. 

"Е, защо? Нали няма раждаемост в България, нали искат раждаемост. Ако правиш аборт, как ще се раждат деца", коментира идеите за "доброволно ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности".

А Силвия възмутено говори през нея: "Той ще ми каже колко деца да имам, да не би той да ми ги гледа."

"Имаме и простички, които не знаят как да се пазят. Това е и от липсата на пари. Когато разбере, че е забременяла, няма средства да отиде да се оправи. Куп проблеми са", казва още. 

А Емил си спомня, че по негово време са имали по три, рядко четири деца. "Днес младите имат най-много по две, съобразяват се", добавя той. 

Българинът да не би да не краде?

Всички  се оплакват, че имат много пришълци в квартала: от Перник, от Кюстендил, Хасково, Варна.

"Идете и вижте долу жандармерията какво прави, подиграват се. Ако видят някой малко по-мръсен, по-прост, говорят му, все едно са мутри, без да се представят", вмъква Ивайло, докато полицейският автомобил минава покрай нас по "булеварда". 

"Обвиняват ни: "Циганинът прави сватби джамбуре. Ами работиме, изкарваме пари. Българинът да не би да не краде? Кой разбива апартаментите, да не би да са циганите? В "Люлин" има поне 10 бригади, които разбиват апартаменти, и няма един циганин сред тях", възмущава се той.

И Фиданка се включва: "Повечето цигански кражби са за една кокошка.“ И Емил дава пример с българската престъпност - насилието над възрастни хора по селата. 

"Аз за такива съм съгласна да има и смърт, независимо дали е циганин или българин. Той каква работа има при бабата или при дядото, да ги пребива за 20 лева. За такива смърт, да ги разстрелят ей тук отпред", категорична е Фиданка. 

"Ами на КТБ парите? Откраднаха ги политиците", допълва списъка с българските престъпления Емил. А Наско припознава "шкембе войеводата", че и той е в играта. "Какво правят Бареков и Байрактаров е една телевизия", пита той. А всички припомнят, че Бареков е спечелил най-много гласове в техния район. "Защо българите продават дрогата в квартала", пита и Фиданка. 

Наши хора в институциите

Според Емил причината ромите да нямат свои хора в политиката или управлението на държавата е, че българските политици не искат цигани около себе си.

"Имаме лекари, имаме учители, имаме адвокати от квартала, но самите институции не искат около тях да има ром. Това е дискриминацията. Нека да има поне по един представител ром в институциите, да видите как ще свърши работа. Не е да нямаме кадри", смята той. 

"Ние сме свикнати някой да ни бутне, да има някакви организации, но няма кой да го направи това", допълва Фиданка. Не помага и това, че политиците ги търсят само когато имат интерес, а през останалото време "все едно сме закопани в земята".

"По избори от всички партии предлагат пари да гласуваме за тях, ама аз за 20 лв. гласа няма да си продам. Те вече са си избрани, вече се знае кой ще бъде предварително. Аз затова не гласувам", категорична е Силвия.

"Трябва да имаме в парламента ромска група, трябва да се осъзнаем", казва Емил и всички се съгласяват с него. Дава за пример "турчина", който - дали при Доган или при Карадайъ - "отива и си пуска бюлетината за ДПС". "Защо да нямаме и ние поне един човек там в парламента", продължава да пита той. По думите му ромите днес имат над 3000 образовани и интелигентни деца, лекари. 

Гладът е по-силен от тока

На тръгване от квартала Наско ни изпраща с думите, че много цигани крадат от бедност:

"Гладът е по-силен от тока. Ако те хване ток, ще тресе, ама ще те пусне. Гладът няма да те остави. Всеки баща би откраднал за детето си."