Върховна Рада, украинският парламент, одобри поправки на Конституцията, които предопределят евроатлантическа посока на развитие на страната, предаде украинската агенция "Униан". 

На гласуването 335 депутати от регистрирани 385 подкрепиха промените. "Униан" предаде по-рано, че парламентът е изпратил на Конституционния съд (КС) през септември 2018 г. президентски законопроект за промяна на Конституцията. Целта бе да се отвори пътя пред Украйна за пълноправно членство в ЕС и Нато.

На 22-ри ноември 2018 г. КС на Украйна одобри законопроекта, а още в същия ден Върховна Рада го прие на първо четене.

Необратимият курс в посока евроатлантическа интеграция ще бъде посочен в преамбюла на Върховния закон, където ще бъде подчертана "европейската идентичност" на украинския народ.

Член 85 отбелязва, че правомощията на Върховната Рада включват определянето на основите на вътрешната и външната политика, осъществяването на стратегическия курс на държавата за пълноправно членство на Украйна в Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор.

Към член 102 е добавена клаузата, че "президентът на Украйна е гарантът за възприемането на стратегическия курс на държавата в посока пълноправно членство в Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия пакт".

Член 116 е допълнен с уредба, според която Кабинетът на министрите "подсигурява възприемането на стратегическия курс за добиване на Украйна на пълноправно членство в Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия пакт".

В същото време е предложена отмяната на Клауза 14 от Глава 15 - "Преходни разпоредби". Тя нарежда, че използването на съществуващи военни бази на територията на Украйна за временното разполагане на чуждестранни военни формирования е възможно на лизингова основа по начин, определен от международните договори на Украйна, ратифицирани от Върховната Рада на Украйна.

Президентът Петро Порошенко заяви, че този "исторически ден" ще придаде сила на неговото правителство да извърши необходимите икономически реформи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 
Социологически проучвания сочат, че сред украинците има значителна подкрепа за бъдещо присъединяване към НАТО и ЕС, особено след като Русия анексира Крим и се намеси в Източна Украйна през 2014 г. 
 

Тази пролет Порошенко ще се бори за преизбиране. 

Големите протести в Украйна през 2013 г. започнаха, след като тогавашният президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

Новото правителство, което пое властта през февруари 2014 г., се обяви за членство в ЕС и НАТО - нещо, което обезпокои Русия.