Българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам. Това каза президентът Румен Радев, попитан защо се е получил разнобой между него и правителството за позицията на страната за Венецуела.

"Изпратих позицията си, много добре аргументирана, още предния ден преди Съвета по сигурност. За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси. Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип", обясни държавният глава.

И допълни:

"В случая с Венецуела намесата рискува да ескалира напрежението, включително в международен план. Това е много важно".

В началото на седмицата президентът заяви, че България трябва да се въздържи по кризата с Венецуела

Веднага след това Съвета по сигурност към МС пък излезе с позиция, според която България трябва да подкрепи европейските ни партньори, които са на страната на Хуан Гуайдо, докато Русия Турция и др. подкрепят Николас Мадуро.

 

Веднага след това правителството подкрепи категорично Гуайдо