Франция отзова за консултации посланика си в Рим в четвъртък, след като окачестви като безпочвени неколкократните словесни атаки от италиански политически лидери през последния месец и призова Италия да се върне към по-приятелски подход, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"От няколко месеца Франция е прицел на повтарящи се безпочвени атаки и оскърбителни изявления", се казва в декларация на френското външно министерство. В нея се посочва, че тези атаки на Италия са без прецедент след Втората световна война.

"Да имаме различия е едно нещо, но да се манипулират отношенията с предизборни цели е друго", се казва в документа.

Двамата италиански вицепремиери - Матео Салвини от дясната партия "Лига" и Луиджи Ди Майо от популисткото антисистемно движение "Пет звезди", на няколко пъти се изказаха язвително срещу президента Еманюел Макрон по редица остри спорни въпроси.

"Всички тези действия създават сериозна ситуация, която поставя въпроси за намеренията на италианското правителство към Франция", се подчертава в декларацията.

Матео Салвини. Снимка АП / БТА

Италианското правителство не иска да се кара с Франция, каза днес италианският вицепремиер Матео Салвини и добави, че ще се радва да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъди възникналото напрежение между двете държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В отговор на решението на Франция да отзове посланика си в Италия Салвини излезе с изявление, че иска да даде ново начало на отношенията с Париж, но Франция трябва да обърне внимание на три "фундаментални" проблема.

Салвини изтъкна, че френската полиция трябва да престане да спира мигранти на границата с Италия, както и да извършва продължителни гранични проверки, които блокират автомобилното движение. Освен това Париж трябва да предаде около 15 леви екстремисти, които през последните години са намерили убежище във Франция.