Среща на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) ще се състои в Ерусалим на 18 и 19 февруари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на чешкото и словашкото правителство.

Това ще е първата среща на лидерите на четирите страни в държава, нечленуваща групата. Домакин ще бъде израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Чешкият премиер Андрей Бабиш ще направи визита в Ерусалим за среща на страните от Вишеградската четворка с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, заяви говорителката на чешкото правителство Ванеса Шандова, която не даде детайли и уточни, че през идните дни ще бъде публикувано изявление по въпроса.

"Мога да потвърдя срещата, но все още не мога да дам детайли", заяви в Братислава говорителката на словашкото правителство Патриция Мацикова, която потвърди участието на словашкия премиер Петер Пелегрини.

Франс прес не успя веднага да получи потвърждение за участие в срещата на полския министър-председател Матеуш Моравецки и на унгарския премиер Виктор Орбан.

Орбан покани през 2017 г. Нетаняху да участва в срещата на Вишеградската четворка в Будапеща, припомня Франс прес.

Отношенията между четирите страни и Израел като цяло са добри въпреки охладняването между еврейската държава и Полша, причинено от полски закон, целящ да съхрани образа на Полша от Втората световна война и възприет от Израел като потенциален опит за отричане на престъпленията на някои поляци срещу евреи през годините на войната.

Законът бе разкритикуван и от Вашингтон и в крайна сметка бе изменен по начина, за който настоя Израел.

Отношенията на Израел с Чехия бяха белязани от откриването през ноември на "Чешки дом" в Ерусалим от президента Милош Земан. Той призова чешкото посолство в Израел да бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим, но чешкото правителство се противопостави на това предложение в съответствие с общата позиция на Европейския съюз по този въпрос.

В коментар от края на миналия месец израелският всекидневник "Аарец" написа, че проектът за среща на Вишеградската четворка в Ерусалим е част от опитите на Нетаняху да наруши консенсуса сред държавите членки на ЕС по въпросите за палестинците и Иран.