Канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерите на страните от Вишеградската група - Полша, Словакия, Чехия и Унгария - призоваха днес за намиране на нови начини за гарантиране на сигурността на Европа, предаде БТА. 
"Пред Европа стоят нови предизвикателства, които могат да създадат заплаха за нейното бъдеще. Необходимо е да се търсят нови пътища за укрепване на сигурността на Европа", се казва в съвместната декларация от срещата в Братислава, посветена на 30-годишнината от началото на политическите промени в Източна Европа, съобщиха ДПА и ТАСС, цитирани от българската агенция. 
След срещата чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че НАТО има решаваща роля за поддържане на сигурността на европейския континент. Той отбеляза, че нелегалната миграция също е заплаха за стабилността в Европа и се обяви за приемането на България и Румъния в Шенгенското споразумение. 
Премиерите от "четворката" се договориха с Германия да се включат във финансирането на проект в Мароко, който да цели отстраняване на причините за миграция към ЕС. На общата пресконференция в Братислава Меркел окачестви това решение като израз на желанието на четирите държави за сътрудничество по тази тема. 
Страните от Вишеградската група не са съгласни с либералния подход на Берлин към мигрантите и отказват да приемат мигранти, пристигнали първо в други страни от ЕС, отбелязва ДПА. 
На срещата в Братислава премиерите на страните от Вишеградската група изразиха силно неудовлетворение от изготвения от Европейската комисия проектобюджет за следващата дългосрочна рамка. 
На двустранна среща със словашкия премиер Петер Пелегрини Меркел посочи, че Германия иска да разшири икономическото си сътрудничество, по-специално в автомобилостроенето. 
Основни въпроси са екологичните двигатели и дигитализацията.